Smutný rekord. Střelec zabil v orlandském klubu 49 lidí, další jsou v kritickém stavu

Na lidi v nočním podniku v centru města Orlando na Floridě zaútočil střelec. Při jeho běsnění přišlo o život 49 lidí (dříve se mluvilo o 50 obětech, ovšem včetně střelce). 53 lidí bylo zraněno. Po střelbě muž zadržoval v podniku rukojmí, policisté ho po třech hodinách zabili. Představitelé FBI potvrdili předchozí zprávy médií, že útočníkem byl devětadvacetiletý Omar Mateen, Američan afghánského původu, který se narodil v New Yorku a už byl v minulosti za trestnou činnost vyšetřován. Jde o případ střelby s největším počtem obětí v historii USA.

„Nejnovější informace, které máme poté, co jsme se dostali do budovy, říkají, že nemáme 20, ale 50 mrtvých a kromě toho je dalších 53 zraněných v nemocnici,“ řekl na tiskové konferenci orlandský starosta Buddy Dyer.

Podle lékaře z nemocnice v Orlandu je většina zraněných v kritickém stavu. Obává se, že se počet obětí ještě zvýší. Dodal že v Orlandu vyhlásil výjimečný stav, aby mohl využít další zdroje k vypořádání se s touto situací. Vzhledem k rozsahu tragédie požádal o vyhlášení výjimečného stavu i guvernéra státu Florida, který ho vyhlásil také. 

Policie při vyklízení klubu nacházela další mrtvá těla, poté začala s identifikací obětí. Někteří ze zraněných jsou v kritickém stavu. Jde o střelbu s největším počtem obětí v historii USA, uvedl šéf místní policie John Mina.

Do klubu přišel útočník po půlnoci a začal střílet

V gay klubu Pulse v centru Orlanda spustil Omar Mateen střelbu ve dvě hodiny v noci místního času. Když do klubu dorazil, bylo v něm asi 320 lidí. Uvnitř pak několik hodin držel rukojmí. Zhruba po třech hodinách došlo k přestřelce mezi ním a devíti policisty, kteří při akci osvobodili nejméně 30 lidí.

Střelce jsem nezahlédl, viděl jsem jen k zemi se hroutící postavy. Lidé se snažili uniknout zadním východem. Sám jsem se odplazil po kolenou a loktech, na ulici pak byli krvácející lidé.
Christopher Hansen
svědek střelby v klubu Pulse v Orlandu

Policie na Twitteru nejdříve uvedla, že provedla kontrolovanou explozi u vstupu do podniku. Nedlouho poté oznámila, že střelec je mrtvý. Při zásahu utrpěl jeden z policistů zranění v obličeji, poté co ho pachatel zasáhl do kevlarové helmy.

Útočník byl po zuby ozbrojený

Omar Mateen byl na útok dobře připraven, vyzbrojen byl útočnou puškou AR15 a pistolí. Měl u sebe také nespecifikovanou výbušninu. Podle svědků se v průběhu útoku schovávali zranění lidé na toaletách, zatímco útočník pálil po těch, které měl na dohled. Kdo mohl, dostal se z klubu ven, další se zavřeli a čekali na zásah policie.

FBI uvedla, že útočník se zřejmě přikláněl k radikálnímu islámskému terorismu. „Domníváme se, že tento člověk mohl mít vazby k dané ideologii,“ řekl mluvčí úřadu Ronald Hopper s tím, že ale zatím není nic jisté. Zatím se zjišťuje, zda byla střelba v nočním klubu v Orlandu na Floridě zločinem z nenávisti, teroristickým útokem či násilným činem.

Ke střelbě se nicméně již přihlásila organizace Islámský stát (IS). Podle Reuters to uvedla agentura Amak napojená na IS. Představitelé FBI následně potvrdili, že útočník před střelbou volal na tísňovou linku 911 a mluvil o radikální organizaci Islámský stát.

FBI zároveň muže, který útočil v klubu na Floridě, vyšetřovala kvůli údajným teroristickým vazbám již v letech 2013 a 2014. Nic podezřelého ale tehdy nezjistila.

Obama: Modlíme se za vás, máte naši veškerou podporu

Americký preziden Barack Obama vyjádřil soustrast rodinám obětí. Prezident nařídil vládě, aby tamní komunitě i vyšetřovatelům poskytla veškerou možnou pomoc. „Prezident požádal o to, aby byl pravidelně informován o vývoji, zatímco FBI a další federální činitelé spolupracují s policií v Orlandu a snaží se shromáždit více informací,“ uvedl ve svém prohlášení Bílý dům.

Americký prezident pak ve svém prohlášení hovořil o brutální vraždě a děsivém masakru. „(Federální úřad pro vyšetřování) FBI je na místě a vede vyšetřování. Stále zjišťujeme veškerá fakta a neznáme přesný motiv zabijáka,“ uvedl Obama s tím, že útok je střelbou s nejvíce oběťmi v americké historii. Útok na Američana jakékoli víry či sexuální orientace je podle Obamy „útokem na nás všechny“. 

Tento masakr nám připomíná, jak lehké je pořídit si zbraň a střílet na lidi ve škole, v kostele, v kině či gay klubu.
Barack Obama

Svou soustrast nad činem už vyjádřila také řada světových politiků, které útok šokoval. Jako brutální a zbabělý čin střelbu odsoudil i český premiér Bohuslav Sobotka. 

Šílený střelec zabil v Orlandu 50 lidí
Zdroj: ČTK/AP

Orlando zažilo druhé střílení krátce po sobě

Zpráva o střelbě v nočním klubu přišla jen den poté, co ve stejném městě zemřela na následky útoku střelce talentovaná mladá zpěvačka Christina Grimmieová. Muž na ni střílel při autogramiádě po jejím pátečním koncertě, poté zastřelil i sám sebe. Vyšetřovatelé už vyloučili, že by mezi oběma tragickými událostmi byla spojitost.