Čerstvý průzkum o Brexitu protiřečí předešlému. Zastánci setrvání v EU prý vedou

Zastánci setrvání Británie v Evropské unii těsně převažují nad odpůrci, tvrdí nejnovější průzkum pro list The Observer. V Unii podle něj chce zůstat 44 procent dotazovaných, naopak pro vystoupení z EU se v něm vyslovilo 42 procent dotazovaných. 13 procent zůstává nerozhodnutých. Zcela opačně mluvily výsledky v pátek zveřejněného průzkumu společnosti ORB. Podle jeho čísel odpůrci členství vedou o deset procentních bodů.

Jak se blíží hlasování, které má proběhnout 23. června, napětí v Británii ohledně možného vystoupení země z EU roste. Rozhodnutí obyvatel Spojeného království může výrazně ovlivnit politiku ostrovů, hospodářství, obranu i diplomacii nejen Británie, napsala agentura Reuters.

Jak se ukazuje, vykreslují dosavadní průzkumy situaci v Británii nejednoznačně. V průzkumech v nedávné době střídavě vítězily oba tábory, což znepokojuje finanční instituce i trh. Například libra kvůli možnému riziku Brexitu oslabila vůči dolaru až na třítýdenní minimum. Mnozí investoři i analytici kvůli nejasným výhledům sondáží více sledují sázkové kurzy, které dlouhodobě předpokládají britskou budoucnost v EU.

Průzkumy toho moc neřeknou

Nespolehlivost průzkumů oproti skutečnosti ukázalo například v roce 2014 referendum o skotské nezávislosti. Tehdy ankety avizovaly odluku od Londýna, což se nakonec nepotvrdilo. Podobná situace se opakovala i loni před parlamentními volbami, kdy průzkumy očekávaly vyrovnané výsledky konzervativců a opozičních labouristů a Cameron nakonec jasně vyhrál.

Vydáno pod