Drogový mafián obchodoval v USA s dostihovými koňmi

Mexiko - Bratra údajného vůdce mexického drogového kartelu Zetas zatkla americká policie. Čelí obvinění, že za peníze z obchodu s drogami kupoval a trénoval dostihové koně. Při zátahu v Oklahomě a Novém Mexiku policie zadržela i dalších šest podezřelých. Samotný šéf zločineckého gangu Miguel Angel Treviňo zatím zůstává na svobodě. Mexická policie našla také ve státě Veracruz na východě Mexika v odstavené dodávce 14 mrtvých.

Spojené státy při zásahu proti kartelu Zetas zadržely 7 lidí včetně bratra jednoho z šéfů gangu. Treviňova bratra Josého s manželkou úřady v Oklahomě vsadily do vazby. Několik dalších obviněných, mezi nimiž je i další Treviňův bratr, ale zůstává na útěku. 

Treviňův mladší bratr provozoval ranč v Oklahomě. Kupoval a trénoval koně, které pak posílal do závodů po celém jihozápadě USA. „Tento případ ukazuje, do jaké míry jsou mexické drogové kartely schopné zapustit kořeny v legálním odvětví americké ekonomiky,“ poznamenal šéf jednotky trestního vyšetřování amerického finančního úřadu (IRS).   

Do kartelu Zetas patří především vojáci mexických zvláštních sil. Je jednou z nejkrutějších zločineckých organizací v Mexiku. O krutosti drogového gangu se znovu přesvědčila mexická policie, která našla v dodávce odstavené u silnice ve východomexickém státě Veracruz 14 mrtvých těl. Auto se našlo u hranice regionu, kde právě působí kartel Zetas. 

Od prosince 2006, kdy mexický prezident Felipe Calderón vyhlásil ofenzivu proti drogovým organizacím, kvůli násilí spojenému s narkotiky zemřelo 50 tisíc lidí.