Syrská armáda ovládla Haffu, mluví se o občanské válce

Damašek - Syrská armáda oznámila, že ovládla město Haffa. Podle oficiálních míst vojáci „osvobodili město od teroristů“ a obnovili zde klid. Síly opoziční Syrské svobodné armády naopak oznámily, že se z Haffy v provincii Latákíja obklíčené prorežimními milicemi stáhly, aby tak ochránily zdejší civilisty. Po odchodu posledních 200 opozičních bojovníků tam prý zůstalo bez ochrany několik tisíc obyvatel. Do Haffy se předtím pokusil dostat tým pozorovatelů OSN, zabránil mu v tom ale rozzuřený dav házením kamení a na auta pozorovatelů se také střílelo. Podle OSN konflikt v Sýrii přerostl do občanské války a tamní vláda ztratila kontrolu nad velkými částmi různých měst, NATO ale případnou vojenskou intervenci nepřipouští. Francie chce naopak v OSN prosadit novou rezoluci, která by umožnila vymáhat v Sýrii mírový plán i silou.

Za občanskou válku označil dnes situaci v Sýrii francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Prezident Bašár Asad podle něj musí odstoupit a je nutné povzbudit syrskou opozici k přípravám na éru po Asadovi, konkrétně k sestavení vlády. Francie také navrhne v Radě bezpečnosti, aby byla ustanovení mírového plánu zmocněnce OSN Kofiho Annana na základě příslušné kapitoly Charty OSN prohlášena za závazná a která by umožnila vymáhat je i silou. Paříž bude podle Fabiuse tlačit na uvalení velmi přísných sankcí a zvažuje, že by součástí návrhu mohlo být vyhlášení bezletové zóny. 

Syřané se členy pozorovatelské mise OSN
Zdroj: ČTK/AP/David Manyua

Také šéf mírových misí OSN Hervé Ladsous řekl v úterý novinářům v New Yorku, že situace v Sýrii dospěla do stádia občanské války. „Syrská vláda ztratila ve prospěch opozice velké kusy území a několik měst a chce je znovu dostat pod kontrolu,“ citovaly jeho vyjádření agentury. 

Analytik Šádí Shanaáh:

„Užití termínu 'občanská válka' vysokým představitelem OSN je snaha zvýšit tlak na mezinárodní komunitu k nějaké akci a je to zároveň výhrůžka směrem k syrskému režimu i revolucionářům, protože taková klasifikace může mít i právní následky.“

Opoziční jednotky se stáhly z Haffy

Opoziční Syrská svobodná armáda se stáhla z Haffy, o niž se bojovalo poslední týden. Chtějí prý tak ušetřit civilisty, kteří v regionu uvízli. Haffa je považována za strategickou oblast, jelikož leží v provincii Latákíja asi 30 kilometrů od Kardáhy, z níž pochází rodina prezidenta Asada.

Do Haffy se pokoušeli zatím marně dostat pozorovatelé OSN. Když se k ní v úterý blížili, zasypali místní lidé jejich auta kamením. Haffa je nedaleko turecké hranice. V Turecku je už přes 29 tisíc syrských uprchlíků a náměstek tureckého ministra zahraničí dnes projevil obavy z možného rozšíření konfliktu na turecké území.

V Sýrii je příliš mnoho zbraní, NATO s intervencí nepočítá

Syrská vláda obvinila USA z podněcování masakrů a terorismu v Sýrii nepravdivým prezentováním událostí. USA naopak přišly s tvrzením, že Rusko posílá syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi bojové vrtulníky, a varovaly před dramatickou eskalací konfliktu. Podle čínského ministerstva zahraničí se situace v Sýrii dostala do kritického stadia a je třeba učinit maximum pro ochranu civilistů. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen ale i dnes zopakoval, že vojenskou intervenci nepovažuje za správnou cestu k řešení syrské krize.

Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24

Lavrov: Rusko Sýrii bitevní vrtulníky nedodává

Neochota k intervenci mimo jiné pramení z faktu, že v Sýrii je velké množství zbraní. Za vyzbrojování Damašku je kritizováno Rusko. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ale dnes ospravedlňoval ruské prodeje zbraní Sýrii tím, že „neporušují žádné mezinárodní zákony“ a omezují se jen na „obrannou výzbroj“. Popřel také úterní prohlášení americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, že Rusko dodává syrskému režimu bitevní vrtulníky. „Nedodáváme Sýrii ani jiným zemím zbraně, které mohou být použity proti pokojným demonstrantům,“ řekl při dnešní návštěvě Íránu s tím, že Moskva jen dokončuje plnění dávno podepsaných a zaplacených zbrojních kontraktů, které se navíc týkají výhradně prostředků protivzdušné obrany. Moskva podle něj dodává Damašku „jen to, co Sýrie potřebuje pro případ ozbrojeného napadení zvenčí“.

USA dnes také popřely, že by dodávaly zbraně syrské opozici. Reagovaly tak na údajný Lavrovův výrok na tiskové konferenci v Teheránu, kde podle původních informací ruských médií a světových agentur obvinil USA z vyzbrojování syrské opozice. Moskevské ministerstvo zahraničí ale večer Lavrovův výrok v tomto smyslu dementovalo a uvedlo, že šlo o nepřesný překlad do jazyka fársí. Mluvčí Bílého domu Jay Carney ujistil novináře, že USA „nedodávají a nedodaly zbraně syrské opozici“. Dosud prý dodaly syrským povstalcům jen vybavení jako rádia nebo zdravotnický materiál, nadále se ale staví proti militarizaci konfliktu v Sýrii.

Následky bojů v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Edlib News Network

Francie požaduje zastavení veškerých dodávek zbraní do Sýrie

Francie už požádala o zastavení jakéhokoli zbrojního exportu do Sýrie. „Naše doktrína je jasná: jestliže Francie prodává zbraně, dohlédne na to, aby nemohly být použity proti civilistům,“ sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Bernard Valéro. Organizace Human Rights Watch ale vznesla obvinění proti francouzské vládě za to, že francouzská skupina Thales uzavřela s ruským Rosoboronexportem kontrakt na vybavení ruských tanků termokamerami. Takto vybavené tanky prý mohla prostřednictvím Ruska dostat syrská armáda, což ale firma Thales popírá.

K syrské opozici se dostává mnoho pašovaných zbraní, takže opozice je vybavená minomety, granátomety i automatickými puškami. Zbraně se pašují z Turecka, Libanonu a Iráku, většina z nich pochází ze Saúdské Arábie a Kataru. Obě tyto arabské země dlouhodobě prosazují vojenskou pomoc opozici, má-li být konflikt vyřešen.

Šéf íránské diplomacie Alí Akbar Sálehí po jednání s Lavrovem obvinil Západ a některé arabské země z „posílání zbraní a mužů do Sýrie s cílem zabránit realizaci reforem přislíbených syrským prezidentem“. Konkrétní země nejmenoval.

Druhý muž al-Káidy vyzval před smrtí k podpoře syrských povstalců

K boji proti Asadovi a k podpoře syrských povstalců vyzval Araby před svou smrtí muž číslo dvě teroristické sítě al-Káida abú Jahjá Libí. Syřany vyzval, aby se zbavili jakýchkoli iluzí mírnosti a bojovali proti režimu a tomu, co nazval americkým spiknutím proti revoluci. Video prý vzniklo v listopadu. USA Libího zabily při náletu bezpilotního letounu začátkem měsíce v Pákistánu.

Dnešní boje přinesly další oběti

Boje v Sýrii neustaly ani dnes. V Dajr az-Zauru zahynulo podle opozičních zdrojů při granátové palbě deset civilistů. Pod těžkou palbou byla také oblast města Halab a rovněž město Homs. Už týden se bojuje v západní provincii Latákíja.

Exilová opozice vyzvala Syřany v zahraničí, aby ve středu přišli manifestovat před ruská velvyslanectví na znamení protestu proti politice Ruska vůči Sýrii. Podle opozice Moskva podporuje režim v Damašku a vraždění, jehož se dopouští.

Několik syrských bankéřů sdělilo agentuře Reuters, že syrská vláda ve snaze řešit fiskální deficit dala do oběhu peníze nově vytištěné v Rusku. Vláda sáhla k tomuto kroku poprvé od začátku revolty, která přinesla vážné ekonomické problémy. Nové bankovky slouží k výplatě mezd a k úhradě vládních výdajů. Bankéři se domnívají, že to může ještě zhoršit inflaci a ekonomickou krizi.

V nejnovější zprávě organizace Amnesty International (AI), jejíž pracovníci navštívili 23 syrských měst a vesnic, se uvádí, že syrské vládní jednotky zabíjejí civilisty při organizovaných akcích ve městech a na vesnicích. Jde o zločiny proti lidskosti a Rada bezpečnosti OSN by za to měla Sýrii podle AI pohnat k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC).