Prezidentské volby v Peru vyhrál Kuczynski, jeho soupeřka uznala porážku

Po čtyřech dnech jsou v Peru sečteny všechny hlasy z druhého kola prezidentské volby. Těsně v něm zvítězil bývalý bankéř Pedro Kuczynski. Podle volební komise získal 50,12 procenta hlasů a porazil svou soupeřku Keiko Fujimoriovou, která už uznala porážku. Rozdíl je tak malý, že úřady čekaly s oficiálním vyhlášením výsledku do doby, než soudy rozhodly o volebních stížnostech.

Sedmasedmdesátiletý kandidát pravého středu Kuczynski v druhém kole 5. června podle volební komise získal 50,12 procenta hlasů. Jeho pravicová soupeřka Keiko Fujimoriová, dcera momentálně uvězněného bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho, dostala 49,88 procenta hlasů.

O výsledku duelu v zemi s 31 miliony obyvatel rozhodlo něco málo přes 41 tisíc hlasů. Tak těsný rozdíl Peru už půl století nepamatuje. Další 0,2 procenta hlasů, v absolutních číslech přibližně 50 tisíc, byly předmětem stížností.

Prezidentské volby v Peru byly velmi těsné, čeká se na rozhodnutí o stížnostech (zdroj: ČT24)

„Není to ještě oficiální, ale skoro tomu tak je,“ komentoval výsledky voleb Kuczynski. „Děkuji Peru! Nastal čas, abychom všichni společně pracovali pro budoucnost naší země,“ napsal později na Twitteru.

„Chceme zemi sjednocenou, usmířenou, ochotnou vést dialog, aniž by si pletla dialog se slabostí. Budeme pracovat pro všechny Peruánce,“ ujistil Kuczynski v projevu obklopený vlajkami. Někdejší ekonom Světové banky slíbil voličům reformu ekonomiky po vládě neoblíbeného levicového prezidenta Ollanty Humaly.

„Demokraticky přijímáme tyto výsledky volební komise z respektu k peruánskému lidu,“ prohlásila později jedenačtyřicetiletá Fujimoriová v přítomnosti 73 nově zvolených poslanců své strany Fuerza Popular (Lidová síla).

Dcera bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho, který je ve vězení za zločiny z konce minulého století, suverénně ovládla první kolo a byla dlouhodobě favoritkou i toho druhého. Náskok začala ztrácet až v posledních dnech před hlasováním, kdy její odpůrci hlasitě varovali národ před možným návratem Fujimoriho klanu a jeho omilostněním, pokud se dcera stane hlavou státu.

Keiko Fujimoriová
Zdroj: Paco Chuquiure/Reuters