Projev Chruščova se dostal do světa díky izraelské špionáži

Tento týden uplynulo 60 let od jedné z velkých špionážních kapitol studené války. V roce 1956 přinesl západní tisk přelomový projev, ve kterém sovětský lídr Nikita Chruščov drtivě zkritizoval stalinský režim. První tajemník ÚV KSSS ho pronesl v únoru 1956 za zavřenými dveřemi. Komunisty přísně utajený text se ale podařilo získat izraelské rozvědce díky polskému novináři.

Chruščovův projev v červnu 1956 nejdřív otiskly New York Times, pak francouzský Le Monde a nakonec britský Observer. Kritika třiceti let stalinského teroru z úst nového komunistického lídra znamenala hluboké praskliny na do té doby ocelové fasádě sovětského impéria. V polské Poznani si dělnické bouře vyžádaly 53 mrtvých, při následné protikomunistické revoluci v Maďarsku byly čtyři tisíce obětí.

Nikita Chruščov přitom svou zdrcující řeč za zdmi Sjezdového paláce pronesl v únoru 1956 za zvukotěsně uzavřenými dveřmi. Spojenečtí komunističtí lídři dostali omezený počet přísně utajených kopií. Ven se nemělo dostat ani slovo.

Wiktor Grajewski
Zdroj: ČT24

Zasáhla ale náhoda. Polsko-židovský novinář Wiktor Grajewski si jednu kopii půjčil od své přítelkyně, která byla sekretářkou vůdce polských komunistů.

„Jak mi později vyprávěl, vůbec netušil, co s tím dělat. A pak ho prostě napadlo, že to odnese na izraelskou ambasádu. Z minulosti už znal různé izraelské diplomaty,“ vzpomíná expert na izraelskou špionáž Jossi Melman.

V Izraeli putoval výbušný text okamžitě na stůl premiéra. David Ben Gurion dobře věděl, že západní rozvědky dělají všechno pro to, aby ho získaly. Rozhodl se jej proto předat CIA.

Zveřejnění Chruščovova projevu bylo trumfem izraelské špionáže (zdroj: ČT24)

Reuven Merhav, který byl řídicím výzvědným důstojníkem Wiktora Grajewského, vzpomíná ještě na jeden moment, kdy se polský novinář zapsal do dějin: „V čem ještě byl Grajewski nesmírně prospěšný, byla velmi jasná zpráva, kterou od nás prostřednictvím Rusů předal Egypťanům. Aby proti nám v roce 1967 nepodnikali nic hloupého.“

Podle mnoha historiků vedlo zveřejnění Chruščovova projevu v konečném důsledku k pádu sovětského režimu. Zato pro izraelskou rozvědku to byl jeden z prvních v dlouhé sérii úspěchů.