Obama oficiálně podpořil Clintonovou jako kandidátku na prezidenta

Šéf Bílého domu prostřednictvím připraveného videospotu oficiálně podpořil demokratickou kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovou. Už předtím ji v pořadu The Tonight Show chválil za její bystrost a empatii vůči pracujícímu lidu. S Obamou se setkal také její soupeř Bernie Sanders. S Clintonovou chce jednat o možnosti, jak porazit Trumpa. Vermontský senátor se nevzdává a chce usilovat o vítězství i v posledních primárkách, které se konají příští týden ve Washingtonu DC.

„Vím, jak tato práce může být náročná. Právě proto jsem přesvědčen, že v ní bude Hillary dobrá. Nemyslím si, že by někdo byl pro tento úřad více kvalifikovaný,“ řekl Obama na zmíněném videu. „Jsem na straně Hillary a už se nemůžu dočkat, až spolu s ní vyrazím na kampaň,“ prohlásil.

Clintonová přivítala Obamovu podporu s tím, že si ji jako od bývalého soupeře v prezidentském klání nesmírně váží. „Mám obrovskou radost a jsem obrovsky poctěna, že prezident Obama a já jsme během let dospěli od tvrdého soupeření k opravdovému přátelství,“ řekla.  Oba se v roce 2008 utkali o prezidentskou nominaci Demokratické strany, ze které vítězně vyšel Obama. Clintonová pak v jeho administrativě zastávala po čtyři roky post ministryně zahraničí.

Obama předtím, než Clintonovou oficiálně podpořil, naznačil, že by Sanders měl boj vzdát. Vermontského senátora ocenil za „obrovskou energii“ a „nové myšlenky“, jež jeho kampaň přinesla. Primárky tak udělaly z Clintonové lepší kandidátku, tvrdí Obama. Prezident věří v budoucí jednotu v řadách demokratů. „Doufám, že se nám v několika příštích týdnech podaří dát věci do pořádku,“ dodal Obama.

Exministryně zahraničí Clintonová v úterý vyhrála ve čtyřech ze šesti států a už má dost hlasů pro automatickou stranickou nominaci. V listopadu se utká s republikánským kandidátem – miliardářem Donaldem Trumpem. „Poprvé v dějinách naší země se žena stane (prezidentskou) kandidátkou za velkou politickou stranu,“ prohlásila osmašedesátiletá politička.

Podobizny Donalda Trumpa a Hillary Clintonové
Zdroj: Jim Young/Reuters
Pro Demokratickou stranu je strašně důležité, aby Sanders nakonec řekl: ‚Já budu podporovat Hillary Clintonovou!‘ O tom bude hovořit s Barackem Obamou.
Dušan Neumann
publicista

Podle Obamy je Clintonová „velmi chytrá, otrlá, hluboce se zajímá o pracující lid a o to, aby děti chodily do školy, ale také o růst americké ekonomiky“. Prezident se tak na její adresu vyjádřil ve středečním pořadu komika a moderátora Jimmyho Fallona The Tonight Show v televizi NBC. Na otázku, zda si myslí, že jsou republikáni s jejich kandidátem spokojeni, Obama řekl: „My jsme, ale nevím, jestli to tak cítí oni.“ 

Sanders se boje nevzdává

Sanders po schůzce s Obamou řekl, že se sejde s Clintonovou, aby jednali o možnosti, jak porazit Trumpa. Clintonovou jako kandidátku ale zatím nepodpořil a z boje o demokratickou prezidentskou nominaci se nestahuje, chystá se zúčastnit i posledních primárek. Zároveň řekl, že Clintonové už dříve gratuloval a že se těší na jejich budoucí setkání.

Zpravodaj ČT: Sandersova podpora Clintonové zatím není explicitní (zdroj: ČT24)

Slovo oblíbeného prezidenta má nyní mezi demokraty velkou váhu

Lidé kolem Clintonové dychtili po Obamově podpoře, což je obrat téměř o 180 stupňů oproti situaci před dvěma lety, kdy se od něj demokraté prakticky distancovali a nechtěli s ním být spojováni.

Nyní plánují, kam a kdy ho pozvat, protože prezident je nesmírně populární mezi demokratickými dárci a základnou demokratů – převážně mezi Afroameričany, Hispánci, mladšími voliči a obyvateli měst, upozorňuje na webu Politico.

Americký prezident Barack Obama
Zdroj: Gary Cameron/Reuters

„Je objektivní fakt, že ve státech po celé zemi je Obamova popularita mezi demokraty vyšší než kohokoli jiného. Totéž platí pro nezávislé,“ řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. „To znamená, že prezident je obzvláště vlivný zastánce demokratického kandidáta ve všeobecných volbách,“ dodal.

V táboře republikánů už je situace také jasná – Trump v nominačním souboji nemá žádného soupeře, shromáždil 1536 delegátských hlasů. Pro nominaci do boje o Bílý dům je jich přitom zapotřebí 1237.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org