Irácké síly osvobodily předměstí Fallúdže, boje postupují i v Sýrii

Irácké síly postupují v dobývání města Fallúdža. Členům speciální protiteroristické jednotky se podařilo osvobodit jeho jižní předměstí. Radikálové Islámského státu přitom koncentrovali své síly právě tam. Ofenzivu komplikuje přítomnost asi 90 tisíc civilistů, jak uvádí odhady OSN. Proti radikálům se daří postupovat i v Sýrii.

Osvobozovací operace Fallúdže se účastní jednotky irácké armády a její spojenci z šíitských milicí. Na širší území města zatím pronikly jen protiteroristické oddíly.

Zástupce velitele protiteroristických jednotek Hádí Zaid Kasár řekl, že se s pomocí dělostřelectva a raketové palby podařilo jedné koloně vojenských automobilů probít do jižního předměstí Šuhadá. Spojenecká letecká koalice pak začala bombardovat pozice radikálů.

„Protiteroristické jednotky zcela osvobodily oblast Šuhadá z rukou DAIŠ (arab. zkratka pro Islámský stát) a nad domy vztyčily iráckou vlajku,“ uvedl mluvčí jednotek Sabáh Numání. „Jakmile bude oblast vyčištěna od bomb, převezmou nad ní kontrolu armáda a policie,“ dodal Numání. Během středečních bojů bylo zraněno pět příslušníků iráckých bezpečnostních složek.

Generál Abdal Vaháb Saadí, který operaci velí, v úterý řekl, že irácké jednotky nadále postupují do centra města a že „během příštích dnů oznámí osvobození Fallúdže“.  

Iráčané se snaží dobýt zpět Fallúdžu
Zdroj: Reuters/Stringer

Fallúdžu islamisté obsadili v roce 2014. Boj o Fallúdžu je považován za nejobtížnější osvobozovací operaci, kterou zatím irácká armáda proti IS vedla. Radikálové mají pod městem tunely, zaminovávají cesty a používají dobře vycvičené ostřelovače.

Ve Fallúdži uvízlo na 90 tisíc lidí

Podle koordinátorky OSN pro Irák Lisy Grandeové ve městě zůstává až 90 tisíc civilistů, kteří se nacházejí v děsivých podmínkách. Irácká armáda zahájila operaci k osvobození města na konci května, ve skutečnosti ho ale obléhala už téměř šest měsíců a dovnitř se od té doby nedostaly žádné dodávky s pomocí.

Horizont ČT24: Ve Fallúdži tisíce Iráčanů přežívají v bídných podmínkách (zdroj: ČT24)

„Podcenili jsme, kolik je ve Fallúdži civilistů,“ uvedla Grandeová. „Lidé, kteří se dostali ven, naznačují, že mluvíme možná o 80 tisících až 90 tisících civilistů, kteří jsou stále uvnitř,“ dodala.

Uprchnout se podařilo více než 20 tisícům lidí. Často museli jít dlouhé dny, než se dostali do oblastí, které má pod kontrolou vláda. „Řada z nich to bohužel nezvládla. Víme o více než deseti lidech, kteří se utopili, když se pokusili překonat řeku,“ řekla koordinátorka OSN. Na útěku je také ostřelovali radikálové.

Postup proti radikálům hlásí i Sýrie

V sousední Sýrii povstalecké skupiny podporované Západem prolomily linie radikálů v syrském městě Máraa v provincii Aleppo. Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy povstalcům shodila letecky zbraně. Islámský stát bojuje v oblasti města Máraa od konce května. 

Povstalecké skupiny se v úterý přiblížily dál k městu Manbidž. Mluvčí povstaleckých jednotek uvedl, že jsou kdykoli připraveni zahájit útok na město, mají ale obavy kvůli přítomnosti civilistů. „Ve vhodný čas do města vstoupíme,“ uvedl mluvčí. Spojené státy odhadují, že bojů se na straně Demokratických sil Sýrie (SDF) účastní zhruba tři tisíce arabských a 500 kurdských bojovníků.

Vojáci v oblasti Manbidže
Zdroj: Rodi Said/Reuters

SDF zahájily útok na město minulý čtvrtek. Manbidž je poslední místo, které IS ovládá u turecké hranice. Útočníkům pomáhá ze vzduchu mezinárodní koalice. Islamisté by v případě vytlačení z města přišli o hlavní trasu, kudy přes hranice údajně přepravovali bojovníky, zbraně a peníze.

„Máme informace, že mnoho členů DAIŠ (arabská zkratka pro Islámský stát) prchá a opouštějí některé oblasti Manbidže, ve kterých nastražili bomby,“ řekl mluvčí povstaleckých jednotek.„Naše síly jsou nyní na předměstí města a operace pokračuje,“ dodal. 

V Aleppu nálet zasáhl nemocnici

Od dubna se bojuje také ve městě Aleppo. Syrská organizace ochránců lidských práv (SOHR) informovala, že při náletech na opoziční čtvrti ve středu zahynulo nejméně 15 civilistů, místní civilní obrana hlásí až 20 mrtvých. Další desítky lidí utrpěly zranění. Některé bomby dopadly do blízkosti nemocnice ve čtvrti Šaár.

Podle místní lékařské asociace, která zraněným v oblasti pomáhá, jeden z náletů zasáhl dětskou nemocnici a zničili jedno její patro. Nemocnice a další zdravotnická zařízení se poslední dobou stávají stále častěji terčem leteckých úderů. Od začátku konfliktu v březnu 2011 bylo zabito již téměř 740 lékařů a dalšího zdravotnického personálu při více než 360 útocích na nemocnice.

Syrské armádě se o víkendu zase za pomoci ruského letectva podařilo překročit hranici syrské provincie Rakká. Podle agentury AFP je to poprvé od roku 2014. Stejnojmenná metropole je baštou islamistů v Sýrii.