Clintonová ohlásila vítězství v souboji o demokratickou nominaci

Bývalá šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová ohlásila své vítězství v boji o demokratickou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Podle CNN vyhrála v rámci volebního „superúterý“ primárky v New Jersey, Jižní Dakotě a Novém Mexiku. V Severní Dakotě a Montaně sice Clintonovou předčil její soupeř, senátor Bernie Sanders, ovšem v Kalifornii zvítězila někdejší první dáma. Sanders zatím porážku nepřiznal a hodlá vydržet do posledních primárek. Ty proběhnou příští úterý v americké metropoli Washingtonu.

Jak uvedl web Bloombergu, Clintonová doposud nasbírala v průběhu primárek 2755 delegátských hlasů (včetně 571 superdelegátů), v případě Sanderse to bylo 1852 delegátských hlasů (včetně 48 superdelegátů). Sto padesát osm hlasů ještě zbývá rozdělit. Daniel Anýž z české redakce Newsweeku v této souvislosti připomněl, že Clintonová získala více delegátů než Barack Obama v roce 2008, kdy ji porazil ve vnitrostranických primárkách.

Demokratické primárky se v „superúterý“ odehrály v šesti státech, dohromady tak bylo ve hře 806 delegátských hlasů. Jak soudí analytici, obzvláště triumf v Kalifornii, nejlidnatějším americkém státě, má pro Clintonovou velký význam. Mohla by totiž díky němu sebevědoměji vstoupit do boje s Donaldem Trumpem, který vyhrál republikánské primárky v New Jersey, Novém Mexiku, Jižní Dakotě a Montaně.  

„V Kalifornii Sanders doufal, že uspěje. Ovšem v  žádném případě se mu to nepodařilo. Naopak z pohledu Hillary Clintonové je tohle neočekávaně dobrý výsledek,“ okomentoval skóre primárek v největším americkém státě – 56 procent pro Clintonovou, 43 procent pro Sanderse – zpravodaj ČT Martin Řezníček.  

Na shromáždění svých příznivců v Santa Monice prohlásil Bernie Sanders, že pogratuloval Clintonové k úterním vítězstvím. Zároveň dal jasně najevo, že do červencového sjezdu Demokratické strany ve Filadelfii neustane v kampani a pokusí se zvítězit příští úterý v hlavním městě Washingtonu v posledních primárkách. „Budeme pokračovat v našem boji za sociální, ekonomickou a rasovou spravedlnost až do Filadelfie,“ řekl Sanders. 

Znovu také zaútočil na Donalda Trumpa, když zdůraznil, že nepodpoří někoho, jehož hlavním tématem je bigotnost. Trump se zase pro změnu ostře pustil do manželů Clintonových, které nařknul z „politiky osobního obohacování, již dovedli do umělecké podoby ,“ citoval lídra republikánských primárek Financial Times.

Kandidaturu Clintonové oficiálně vyhlásí červencový sjezd

Podle výpočtů agentury AP se Clintonové už o víkendu podařilo dosáhnout hranice 2383 delegátských hlasů nezbytných k automatickému získání demokratické nominace. Bývalá první dáma tak bude první ženou, kterou vyšle do voleb jedna z velkých politických stran v USA. Její kandidatura pro listopadové prezidentské volby by měla být schválena na nominačním sjezdu demokratické strany, který se uskuteční v červenci ve Filadelfii.

Pro Donalda Trumpa byly úterní primárky formalitou, která v republikánském táboře nominační hlasování ukončila. Newyorský magnát, který už v nominačním souboji nemá žádného soupeře, shromáždil 1536 delegátských hlasů. Pro nominaci do boje o Bílý dům je jich přitom v rámci republikánského tábora zapotřebí 1237.

Obama pogratuloval Hillary. Sanderse přijme v Bílém domě

S oběma kandidáty demokratů se telefonicky spojil úřadující americký prezident Barack Obama. Bývalé ministryni zahraničních věcí ve své vládě pogratuloval k zisku dostatečného počtu delegátských hlasů nezbytných k jistotě demokratické nominace a jak jí, tak Sandersovi poděkoval za inspirativní kampaně.

Tato kampaň je o tom, že pro žádného z nás neexistuje překážka, která by se nedala zdolat.
Hillary Clintonová

Obama se sejde se senátorem Vermontu, který ho požádal o schůzku, ve čtvrtek. Prostřednictvím tiskového prohlášení vyzdvihnul jeho úsilí „mobilizovat miliony Američanů“ v souvislosti s tématy, jako je například ekonomická nerovnost nebo vliv zájmových skupin na americkou politiku. „Prezident se těší na toto setkání, při němž bude řeč o tom, jak navázat na výjimečnou práci, kterou senátor Sanders odvedl v minulých týdnech a měsících,“ stojí v prohlášení Bílého domu. 

Podle zpravodaje BBC Anthony Zurchera lze Obamova slova interpretovat tak, že nastala vhodná chvíle sjednotit Demokratickou stranu, aby se plně postavila za vítěze primárek. „Je jen otázkou času, kdy prezident oficiálně vyjádří podporu Hillary Clintonové,“ napsala BBC. 

„Sanders na schůzce zřejmě přednese, o co mu v tuto chvíli jde. Myslím si, že to není snaha vyšachovat Hillary Clintonovou jako nominantku demokratů, ale určitě se pokusí o to dostat své programové priority do její volební kampaně,“ poznamenal Daniel Anýž.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org