Česká humanitární pomoc civilistům v Sýrii už je na místě určení

Zástupci Českého červeného kříže (ČČK) předali v Damašku materiální humanitární pomoc pro obyvatele Sýrie v hodnotě tří milionů korun. Zaplatilo ji tuzemské Ministerstvo zahraničních věcí (MZV). Dodávku zorganizoval červený kříž, o přepravu se postaral armádní letoun Casa.

Od roku 2012 vydalo MZV na pomoc obyvatelům v Sýrii i uprchlických táborech v okolních zemích už přes 100 milionů korun.

Obsah zásilky o objemu 5,7 tuny vychází z konkrétních potřeb obyvatel válkou zmítané Sýrie, které ČČK zjišťoval přímo v terénu. Úzce přitom spolupracoval s partnery ze Syrského arabského Červeného půlměsíce (SČP). Tato organizace nyní taky zajistí, aby se pomoc dostala k nejvíce potřebným.

Šéf červeného kříže: Česká pomoc vzbudila v Sýrii emoce (zdroj: ČT24)

„SČP působí na třech čtvrtinách syrského území bez ohledu na to, která strana tato území kontroluje,“ vysvětluje Marek Jukl, prezident Českého červeného kříže.

Zásada neutrality a nestrannosti je při pohledu na mozaiku země rozdrobené mezi vládu, povstalce, Kurdy, radikály z An-Nusry nebo Islámský stát klíčová. V těžce dostupných oblastech žije čtyři a půl milionu lidí, na šest set tisíc pak přímo v obležení některou z válčících stran.

„Byli jsme překvapeni, jak pozitivně byla pomoc přijímána. Vzbudilo to emoce. Pro zástupce Syrského červeného půlměsíce, potažmo pro lidi, kterým pomáhá, to jasně ukazuje, že se na ně nezapomnělo a že o jejich osud mají zájem i jiné státy a snaží se ho zlepšit,“ konstatoval Jukl.

  • Především to jsou čtyři velmi žádané plynové mobilní kuchyně, cca 160 invalidních vozíků, 160 chodítek a 240 berlí spolu s tisícem speciálních uhlíkových obvazů.
  • Mobilní kuchyně naleznou uplatnění zejména v oblastech Zabadany, Madaya, Foaa, Kefraya, Saydeh Zenab a Tartous (tábor Banyas), konkrétně tak umožní rozšíření výdeje teplých jídel strádajícímu obyvatelstvu (nyní je vydáváno cca 600 tis. dávek teplých jídel měsíčně).