Vyrovnaný boj: Prezidentské volby v Peru těsně vede bývalý bankéř Kuczynski

Kuczynski novým peruánským prezidentem? (zdroj: ČT24)

Bývalý bankéř Pedro Pablo Kuczynski je na cestě k vítězství v peruánských prezidentských volbách, jeho náskok je však po sečtení většiny hlasů velmi těsný. Před favorizovanou dcerou uvězněného exprezidenta Keiko Fujimoriovou má po nedělním hlasování k dobru jeden procentní bod, přičemž zbývá sečíst přes deset procent okrsků.

Konzervativní kandidát Kuczynski získal po sečtení více než 88 procent okrsků podporu 50,5 procenta voličů, zatímco jeho rovněž pravicově orientovaná konkurentka má 49,5 procenta. Oficiální výsledky by podle předsedy volebního úřadu měly být známy až v příštích dnech, neboť bude nutné ověřit platnost řady lístků. Avšak podle médií by již během dneška mohlo být sečteno dostatečné množství hlasů, aby byl jasný vítěz.

„Chceme demokratickou zemi, zemi, která uznává dialog,“ prohlásil v neděli po zveřejnění prvních odhadů ke svým voličům sedmasedmdesátiletý někdejší premiér, který slíbil zemi obnovení ekonomického růstu a boj s korupcí. S oslavami vítězství však hodlá počkat na zveřejnění výsledků.

Někteří analytici dali najevo, že o vítězství někdejšího ekonoma Světové banky již není pochyb. „Je zřejmé, že PPK vyhrál,“ řekl agentuře Reuters Alfredo Torres, šéf peruánské odbočky agentury Ipsos, jejíž odhad zveřejněný ihned po uzavření volebních místností se shodoval se současným skóre z průběžného sčítání.

Keiko Fujimoriová zatím odmítá uznat porážku
Zdroj: Reuters

Dcera exprezidenta Alberta Fujimoriho, pykajícího za zločiny z konce minulého století, byla dlouhodobě favoritkou volebního klání a náskok začala ztrácet až v posledních dnech před hlasováním. Její odpůrci uspořádali velkou demonstraci a varovali, že omilostní svého otce a klan Fujimoriů ovládne peruánskou politiku.

Volební účast přesáhla podle úřadu v sečtených okrscích 82 procent voličů. Vítěz voleb vystřídá současného nepopulárního levicového prezidenta Ollantu Humalu.