Boje v Sýrii si v sobotu vyžádaly přes sto mrtvých

Homs – Více než sto lidí zahynulo od soboty při bojích vládních a opozičních sil v Sýrii. Na straně rebelů padlo nejméně 83 lidí, armáda hlásí 28 mrtvých vojáků, oznámila Syrská organizace lidských práv (OSDH). Nejkrvavější byla sobota v Homsu a okolí, kde přišlo o život 35 lidí.

Syrská armáda se v sobotu zaměřila zejména na hlavní baštu opozice Homs a okolní města. Při jejich ostřelování zemřelo podle rebelů 35 lidí. Podle opozičního aktivisty z Rastanu dopadlo na toto homské předměstí během dne na 500 raket a granátů a armádní vrtulníky střílely na město z kulometů.

Kromě oblasti Homsu útočily vládní síly také ve městě Dará, odkud se povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada začalo šířit. Tam zemřelo podle OSDH 23 lidí.

Podle OSDH bylo v Sýrii během téměř 15 měsíců protivládního povstání zabito více než 14 tisíc lidí, většina z nich byli civilisté. Násilí v zemi se zintenzivňuje navzdory přítomnosti 300 pozorovatelů OSN, kteří by měli dohlížet na dodržování příměří, které teoreticky vstoupilo v platnost 12. dubna, ale je převážně ignorováno.