Na Slovensku se z ovčích sýrů několik lidí nakazilo klíšťovou encefalitidou

Události: Slovensko kvůli klíšťové encefalitidě kontroluje chovy ovcí a koz (zdroj: ČT24)

Slovensko kontroluje všechny chovy ovcí a koz, z jejichž mléka se vyrábí nepasterizované sýry. Důvodem je lokální epidemie klíšťové encefalitidy v Košicích. U několika pacientů se potvrdila nákaza po konzumaci ovčích sýrů. V nemocnici skončily tři desítky lidí. Dalších sedm případů hlásí Banská Bystrica, tam je zdrojem nákazy hned několik salaší.

Virem se člověk může nakazit nejen po přisátí infikovaného klíštěte, ale i konzumací syrového mléka a výrobků z něj, pokud bylo virem nakaženo zvíře. „Pokud je zvíře nakažené a z jeho mléka se dělá nedostatečně tepelně zpracovaný sýr, tak je tam epidemiologický výskyt možný,“ uvedl primář kliniky infektologie Ladislav Virág. 

Nemoc se projevuje mimo jiné vysokou teplotou, bolestmi hlavy či ztuhnutím šíje a může zanechat trvalé následky například v podobě chronické bolesti hlavy.

V Košicích je nyní nejvíce případů klíšťové encefalitidy za posledních pět let. Běžně léčí šest pacientů ročně. Teď se lékaři starají najednou o 32 lidí.

Ovčí sýr
Zdroj: ČT24

I ovce, u kterých testy zpětně encefalitidu neprokázaly, mohly být zdrojem nákazy. Podle odborníků totiž mohla encefalitida ve stádě odeznít, ještě než se onemocnění projevilo u lidí. Má až několikatýdenní inkubační dobu.

Veterinární správa chce do týdne zkontrolovat všechny rizikové farmy v zemi. „Vydal jsem mimořádné opatření. Kontrolujeme všechny chovy na výskyt encefalitidy,“ uvedl ředitel Státní veterinární a potravinové správy Slovenské republiky Jozef Bíreš.

Klíšťata jsou už i v dříve bezpečných horských oblastech

Dřív žila klíšťata na Slovensku jen v nížinách. Ovce na horských loukách proto s klíšťaty do kontaktu nepřišly. Kvůli teplým zimám se ale parazit rozšířil i do horských oblastí. Na jižních svazích a hřebenech se dnes klíšťata vyskytují i nad hranicí 1400 metrů nad mořem.

Rizikové oblasti se rozrostly na velkou část západního i středního Slovenska a také do okolí Žiliny nebo Košic. 

Podle parazitoložky Markéty Derdákové je proti nákaze při konzumaci infikovaných výrobků účinné očkování. Klíšťovou encefalitidu spolehlivě zničí i převaření na šedesát stupňů.

Velké potravinářské podniky proto ovčí i kozí mléko pasterizují. Někteří menší producenti to ale odmítají. Sýry podle nich pak ztratí chuť i prospěšné probiotické mikroorganizmy.