Clintonová zvítězila na Amerických Panenských ostrovech, k nominaci jí chybí 60 delegátů

Bývalá šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová v sobotních stranických primárkách na Amerických Panenských ostrovech získala všech sedm delegátů. K zajištění postupu do boje o Bílý dům jí chybí 60 z potřebného počtu 2383 delegátů. Její soupeř Bernie Sanders se rozhodl zaměřit na sousední Portoriko, kde se v neděli rozhoduje o 60 delegátech.

Bernie Sanders v Kalifornii s herečkou Susan Sarandon
Zdroj: ČTK/AP/Bill Husa

Clintonová na ostrovech získala 84,2 procenta hlasů, Bernie Sanders 12,2 procenta. Podle pravidel Demokratické strany kandidát musí dostat alespoň 15 procent hlasů k získání delegáta.

Americké Panenské ostrovy jsou jedním z pěti nezačleněných území Spojených států, jejichž obyvatelé mohou hlasovat v primárkách. V samotných prezidentských volbách ovšem právo volit nemají.

Na ostrovech vedl začátkem června kampaň pro svou ženu bývalý prezident Bill Clinton. „Lidé byli nadšeni a přešťastní z návštěvy Billa Clintona,“ řekl místní šéf demokratů Cecil Benjamin. Kromě sedmi delegátů podle něj stojí za Clintonovou i všichni čtyři superdelegáti z ostrovů. „Jsme jediný stát nebo území USA, kde získala 100 procent delegátů,“ poznamenal.

Zpravodaj ČT Martin Řezníček k americkým primárkám (zdroj: ČT24)

Závěr primárek se blíží

Clintonová podle AP vede před Sandersem v poměru 1776 ku 1501 delegátům. Se započtením superdelegátů se její náskok zvětšuje na 2323 ku 1547. K nominaci potřebuje 2383 delegátů.

V závěru primárek bude v úterý hlasovat šest států včetně New Jersey a Kalifornie, ve hře bude 694 delegátů. Jako poslední bude hlasovat hlavní město 14. června.