Rakouští Svobodní chtějí napadnout výsledky prezidentských voleb

Svobodná strana Rakouska (FPÖ) podle svého předsedy Heinze-Christiana Stracheho pravděpodobně napadne výsledky prezidentských voleb. Soudí, že korespondenční hlasování, které o vítězi nakonec rozhodlo, by mělo být zrušeno, neboť je protiústavní. Neúspěšný kandidát Svobodných Norbert Hofer přitom vyzval k respektování výsledků.

„Je to velmi pravděpodobné, na více než 50 procent,“ odpověděl Strache v rakouském rozhlase na otázku, zda FPÖ výsledky květnových voleb formálně napadne. Strana se podle Stracheho rozhodne do středy, kdy vyprší lhůta pro podání stížností.

„Pokud jsou pochybení potvrzena právními experty, pak máme odpovědnost za demokracii,“ řekl s Strache tím, že FPÖ zkoumá několik nesrovnalostí při sčítání korespondenčních hlasů. Zdůraznil, že „korespondenční hlasování v nynější podobě musí být zrušeno“, protože nesplňuje ústavní podmínku na tajné hlasování.

Prezidentské volby v Rakousku provázela zjitřená atmosféra. Zatímco po sečtení hlasů odevzdaných v neděli 22. května přímo ve volebních místnostech Hofer těsně vedl, po započítání bezmála 750 tisíc korespondenčních hlasů zvítězil kandidát Zelených Alexander Van der Bellen. Získal 50,3 procenta hlasů, o pouhých 31 tisíc více než Hofer. 

Hofer bezprostředně po volbách uvedl, že se výsledek napadnout nechystá. Řekl, že nevidí žádné náznaky podvodu a svému oponentu pogratuloval. K respektování výsledku vyzval i své voliče. Van der Bellen se ujme úřadu 8. července, kdy vystřídá odcházejícího prezidenta Heinze Fischera.

Narodil se 2. března 1971 ve Vorau, vystudoval Vysokou školu leteckých technologií v Eisenstadtu. V letech 1991 až 1994 pracoval jako systémový inženýr v letecké společnosti Lauda Air. V letech 1996–2007 byl tajemníkem Svobodné strany Rakouska (FPÖ) pro Burgenland, v letech 2006–2015 mluvčím pro otázky energetiky a životního prostředí pro FPÖ v Národní radě. Některé jeho postoje k energetice jsou blízké straně Zelených. Od roku 2017 působil ve vládě svobodných a lidovců jako ministr dopravy. Je ženatý a má čtyři děti.

Norbert Hofer
Zdroj: Reuters