Papež schválil odvolávání biskupů, kteří budou krýt sexuální útoky kněží

Papež František schválil odvolávání biskupů, kteří nebudou řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých ze strany katolických představitelů. Podle jeho dekretu by se u biskupů jednalo o „vážnou nedbalost při výkonu funkce“.

Nová praxe umožňuje Vatikánu začít vyšetřovat biskupa, který bude důvodně podezřelý, že byl v otázce zneužívání nedbalý. Biskup o tom bude vždy informován a bude mít právo se hájit. Na konci vyšetřování ho Vatikán v případě uznání jeho viny vyzve, aby do 15 dní odstoupil z funkce.

Papež také vytvořil kolegium právníků, které mu bude pomáhat odvolávat biskupy, kteří by se provinili.

Papež František
Zdroj: Reuters/Darren Ornitz

„Biskupové se musejí zvlášť podílet na ochraně těch, kteří jsou mezi jejich věřícími nejslabší,“ zdůraznil František. Církev miluje všechny své syny, ale zvlášť se stará o ty nejslabší a nejzranitelnější a chrání je, uvedl v prohlášení mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Hlava katolické církve v minulosti opakovaně vyzývala k přísnému trestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilých. Hovořil vždy o nulové toleranci vůči této „tragédii“. Za tu považuje odhalení z minulých letech, že mnoho kněží ve více zemích sexuálně zneužívalo děti.

Novým dekretem podle AP papež vyhověl dlouhodobým žádostem obětí zneužívání a jejich advokátů, aby biskupové zodpovídali za to, že nedokázali ochránit mladé věřící před sexuálními útoky.

Oběti dlouhodobě obviňují biskupy, že tutlali podobná zneužívání a raději násilníky přesouvali z jedné farnosti do druhé, než aby je předali policii.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vatikán od roku 2004 do roku 2014 kvůli sexuálnímu obtěžování dětí ve světě zbavil úřadu 848 římskokatolických kněží a dalších 2572 potrestal menšími tresty.

Vůbec první takovou ucelenou statistiku představil v roce 2013 před jedním z výborů OSN v Ženevě vyslanec Vatikánu při OSN arcibiskup Silvano Tomasi. Za uvedené roky bylo Vatikánu hlášeno více než 3400 věrohodných případů zneužívání.