Rusko nedá souhlas s vysláním sil do Sýrie, chce konferenci

New York - Rusko podle šéfa diplomacie Sergeje Lavrova nedá souhlas v Radě bezpečnosti OSN k vyslání sil do Sýrie. Byl by to podle něj katastrofický scénář. V zájmu ukončení krveprolévání v Sýrii vyzval k uspořádání mezinárodní mírové konference, jejímž cílem prý musí být prosazení mírového plánu zmocněnce OSN Kofiho Annana. Podle syrské opozice v exilu bylo v noci na dnešek ve městě Dará zabito dalších 17 lidí, z toho osm žen. Město ostřelovala syrská armáda.

„Nedáme souhlas k tomu, aby Rada bezpečnosti OSN povolila použití síly proti Sýrii,“ řekl Lavrov. Uvedl sice, že Rusko je znepokojeno vyhrocujícím se konfliktem v Sýrii, ale Moskva se nadále bude stavět proti nasazení zahraničních sil a vůbec silovému řešení. Připustil sice, že „tamní situace je stále více alarmující“ a roste i dojem, že se země ocitá na pokraji občanské války, „… ale s použitím síly souhlasit nebudeme“, zdůraznil.

Snahy vyloučit z plánované konference Írán, jehož případnou účast odmítají některé západní státy, označil Lavrov za „neuvážené“. Konference by měla být zorganizována „co možná nejdříve“ za účasti stálých členů RB OSN, Evropské unie a vlivných zemí blízkovýchodního regionu. K návrhu přizvat Teherán poznamenal, že „Írán je jednou ze zemí, které mají vliv na syrskou vládu“.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Metzel

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová prohlásila, že „je poněkud obtížné představit si přizvání země, která organizuje útoky Asadova režimu“. Írán „v žádném případě“ nemůže být na konferenci o Sýrii přizván, řekl po istanbulské schůzce skupiny Přátelé Sýrie francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Lavrov připustil, že plnění Annanova mírového plánu „skřípe“, Rusko ale nevidí k němu žádnou alternativu. Annanův plán je podle něj zaměřen na pokojné urovnání, nikoliv „násilnou změnu režimu cestou rozsáhlé konfrontace a s masovými oběťmi z řad civilního obyvatelstva“. Ruský ministr také prohlásil, že Rusko, které je blízkým spojencem režimu v Damašku, nebude proti odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada, pokud o tom rozhodnou sami Syřané.

Dalších 17 mrtvých po zásahu armády v Dará

Střely zasáhly rezidenční čtvrť města, které je ohniskem odporu proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, uvedla organizace. Další operace vládních jednotek a boje mezi vojáky a povstalci si v pátek vyžádaly v celé zemi údajně 26 životů.

Sýrie zažila v posledních týdnech dva velké masakry civilistů. Ve středu poblíž města Hamá bylo zabito podle SOHR 55 lidí, podle jiných opozičních zdrojů neméně 78 lidí. O dva týdny dříve v Húlá bylo zabito nejméně 108 lidí. Opozice masakry připisuje provládním milicím. Další desítky Syřanů mezitím zemřely při jiných násilnostech a bojích.

V Sýrii působí asi tři stovky pozorovatelů OSN, kteří dohlížejí na příměří uzavřené mezi prezidentem Bašárem Asadem a povstalci 12. dubna za zprostředkování zvláštního zmocněnce Kofiho Annana. Příměří však nebylo nikdy dodržováno. Podle SOHR bylo v Sýrii během téměř 15 měsíců protivládního povstání zabito více než 13 400 lidí, většinou civilistů.

Pozorovatelé navštívili zkrvavené Hamá

Pozorovatelé OSN, kteří v pátek navštívili místo údajného středečního masakru, našli známky krveprolití v některých domech i stopy po vládních silách. V jejich prohlášení se uvádí, že vesnice byla prázdná, a tak nemohli hovořit se svědky události. Poblíž ale byla ozbrojená vozidla a některé domy byly poškozeny raketami, granáty a palbou z těžkých zbraní, jimiž disponuje jen syrská armáda.

„Uvnitř některých domů byla vidět krev na zdech a podlaze,“ uvádí se v prohlášení. „Před domy stále hořel oheň a byl cítit silný zápach spáleného masa,“ uvádí se dále v textu. Okolnosti útoku jsou však nadále nejasné. OSN rovněž nemůže potvrdit totožnost a počet obětí.

V tureckém Istanbulu se dnes sešla Syrská národní rada (SNC), která stojí v čele syrské exilové opozice, aby vybrala nového vůdce poté, co minulý měsíc podal demisi dosavadní šéf SNC Burhán Ghajlún. K demisi ho přiměla vlna kritiky, že nechal skupinu Islámské bratrstvo zaujmout příliš vysoké postavení v rámci SNC.