Srbsko-maďarská hranice opět praská ve švech, zemědělci se kvůli běžencům bojí o úrodu

Tlak migrantů na maďarskou hranici opět sílí. Běženci procházejí přes balkánské země v malých skupinách a pak se snaží legálně či protizákonně vstoupit do Schengenu. Podle pozorovatelů se začíná opakovat situace ze začátku loňského léta.

Migranti čekají v Maďarsku na případný azyl dlouho – tamní úřady vyřídí jen patnáct žádostí denně, přičemž přednost mají rodiny s dětmi. Řadu lidí neodradí ani odmítavé stanovisko.

„Řekli mi, že doma je to bezpečné, ať jdu zpátky. Po příletu jsem ale viděl, jak je to tam těžké. Nemohl jsem zůstat,“ říká afghánský uprchlík Šakrola, jehož odmítli před pár měsíci v Británii, odkud byl deportován do Kábulu.

Podobně poměry doma popisují všichni, kteří přežívají v provizorním táboře bez hygienického zázemí. Jsou mezi nimi Syřané, Afghánci, Iráčané, ale i šestičlenná skupina Kubánců. Ti tvrdí, že je pro ně jednodušší dostat se do Evropy než do USA. „Hledáme svobodnou zemi a svobodu. Potřebujeme svobodu a ta na Kubě není,“ konstatoval kubánský běženec Roberto.

Události: Na srbsko-maďarské hranici se opět kumulují běženci (zdroj: ČT24)

Bariérám navzdory

V současné době jsou v táboře asi tři stovky uprchlíků, další ale stále přicházejí. Maďarští policisté a vojáci každý den zadrží přibližně sto migrantů, kteří hraniční plot prostříhají a snaží se nepozorovaně dostat dál na západ.

Obyvatelé Horgoše, poslední srbské obce u hranic, mají obavy, že se situace zhorší a kolem jejich domů budou znovu procházet tisíce hladových lidí denně jako loni v létě. Strachují se hlavně o úrodu ovoce.

„Za loňský rok jsem měl ztrátu tři tisíce eur. Pokud by se to letos zopakovalo, příjem naší rodiny z podnikání je nula,“ postěžoval si pěstitel vína Ištván Bačkulin. Kompenzace od státu dostali zemědělci minimální, raději teď svá pole a sady hlídají.

Maďarsko loni v srpnu dokončilo na hranici se Srbskem 175 kilometrů dlouhý plot, od něhož si slibovalo zastavení přílivu migrantů do země. Uprchlický proud se pak stočil jiným směrem, další bariéru proto Budapešť nechala na podzim postavit na hranicích s Chorvatskem.

Orbánovu vládu za stavění plotů kritizoval Brusel i řada lidskoprávních organizací. Časem ale v Evropě vyrostlo plotů víc a na řadě hranic v rámci Schengenu byly obnoveny kontroly.

Hraniční kontroly a uzavřené hranice v Evropě
Zdroj: ČT24