Rozhodnutí o referendu proti Madurovi odloženo na neurčito

Venezuelská národní volební komise zrušila klíčovou schůzku se zástupci opozice požadujícími vypsání referenda o odvolání socialistického prezdienta Nicoláse Madura. Na setkání měla komise oznámit, zda povolí plebiscit, pro jehož pořádání shromáždila opozice téměř dva miliony podpisů. Ve stejný den policie tvrdě zasáhla proti demonstraci, jejíž účastníci se domáhali toho, aby byly v obchodech opět ke koupi základní potraviny.

Zástupci opoziční koalice, která má většinu křesel v parlamentu, předali volební komisi začátkem května archy s 1,85 milionu podpisů, jež úřad začal ověřovat. Ačkoli Madurovi lidé přišli v průběhu procesu s tvrzením, že tisíce jmen patří mrtvým lidem, podle opozice neměli šanci zpochybnit, že podpisů je dostatečné množství – v této fázi žádosti o vypsání referenda jich je potřeba necelých 200 000.

Henrique Caprilese
Zdroj: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Krátce před plánovanou čtvrteční schůzkou však komise setkání s lídry opozice odložila na
neurčito. Podle jednoho z vůdců, bývalého prezidentského kandidáta Henrique Caprilese, jde o pokus, jak se vyhnout vypsání plebiscitu požadovaného miliony lidí. „Tohle zrušení (schůzky) je neakceptovatelné,“ napsal Capriles na Twitteru.

Opozice vyčítá socialistickým dědicům autoritářského prezidenta Huga Cháveze nejen bídnou ekonomickou situaci, ale i popírání principů demokracie.

Vláda má ke zdržování dobrý důvod. Pokud se referendum bude konat až po 10. lednu 2017 a Maduro bude odvolán, nahradí ho do konce jeho mandátu, což je v roce 2019, viceprezident Aristóbulo Istúriz. Stihne-li se plebiscit dříve, musejí se konat nové prezidentské volby, v nichž by v současnosti velmi nepopulární vedení země patrně nemělo velkou šanci.

Policejní zásah proti demonstrantům v Caracasu
Zdroj: Reuters
Policejní zásah proti demonstrantům v Caracasu
Zdroj: Reuters

Venezuela trpí kritickou ekonomickou situací, vysokou kriminalitou a nedostatkem základního zboží v obchodech. S hesly jako „Chceme jídlo“ vyrazili ve čtvrtek lidé do centra Caracasu, kde blokovali ulice a snažili se dostat k prezidentskému paláci. To jim však policejní těžkooděnci překazili a použili proti nim slzný plyn a gumové projektily.

Šéf Organizace amerických států (OAS) Luis Almagro tento týden ve své zprávě uvedl, že Madurova vláda neustále porušuje ústavu a lidská práva. Almagro kvůli tomu hodlá svolat mimořádné zasedání organizace.