Odpad a splašky ve vodách u Ria. Olympijští sportovci se obávají nákazy

Špičkoví jachtaři a veslaři při tréninku u Ria naráží na odpad (zdroj: ČT24)

Dva měsíce zbývají do olympijských her v Riu de Janeiro, město ale zdaleka není připravené tak, jak by mělo. Řada sportovců se obává možné nákazy z vody. Špičkoví jachtaři a veslaři totiž při tréninku v zálivu Guanabara naráží na odpad, končí tam i lidské splašky.

Olympijští sportovci se před nadcházející olympiádou v Brazílii stresují, aby podali životní výkon, zároveň se ale obávají, aby se ve vodách u Ria de Janeiro něčím nenakazili. Záliv Guanabara sice z dálky vypadá jako úžasné místo k tréninku s větrem v plachtách a s panoramatem druhého největšího města Brazílie za zády, avšak zblízka je realita o dost syrovější.

Ve vodě totiž jachtaři nebo veslaři narážejí na různý odpad včetně plastových tašek. „Nechceme v tom plavat,“ říká německá reprezentantka Victoria Jurczok.

Největší problémem jsou ale městské kanalizace. Splašky milionů obyvatel Ria končí přímo tady. Testy vody loni prokázaly alarmující množství zdraví nebezpečných virů. Podle expertů by prakticky všem vodním sportovcům k infekci stačilo polknout jen tři lžičky této vody.

„Na základě množství virů nalezených v těchto vodách je zřejmé, že není bezpečné se v nich koupat nebo provádět jakoukoliv jinou aktivitu,“ prohlásila expertka na vodní viry Kristina Menaová.

Díra v lýtku a hnisavá rána na boku

Při přípravném tréninku se o nebezpečí zálivu přesvědčil člen německého jachtařského týmu Erik Heil. Do Berlína se totiž vrátil s dírou v lýtku a hnisavou ránou na boku, šlo o kožní infekci způsobenou bakteriemi z olympijského zálivu. Vody se začali bát i jeho kolegové. „Pokaždé, když se vám dostane voda do obličeje, cítíte, jako by vám do něj vstupoval nějaký nepřátelský vetřelec,“ uvedl německý paralympionik Heiko Kroger.

Starosta Ria Eduardo Paes nedávno otevřel zbrusu novou čističku odpadních vod. Úplné vyčištění zálivu by trvalo několik let. Závazek úřadů byl zbavit se před olympiádou alespoň osmdesáti procent splašků. Podle starosty je oblast, kde se bude plachtit, nejčistší částí zálivu Guanabara.

Van Garderen nechce riskovat nákazu těhotné manželky

Kvůli obavě z viru zika se vzdal startu na Hrách v Riu americký cyklista Tejay Van Garderen. Sedmadvacetiletý silničář elitního týmu BMC dal své rozhodnutí do souvislosti s tím, že jeho manželka je těhotná a právě onemocnění způsobené virem zika je pro lidský plod velkým nebezpečím a může zapříčinit nedostatečný vývin mozku. Brazílie má nejvíce nakažených.

„Vím, že riziko je malé, ale nechci riskovat, že domů zavleču něco, co může znamenat velké nebezpečí,“ řekl Van Garderen serveru cyclingnews.com na soustředění v Andoře. 

Olympiáda měla Brazílii vykreslit jako rostoucí prosperující stát. Mezitím se ale potýká se zmiňovaným virem zika i korupčními skandály. Vyšetřovatelé teď pátrají i po osudu fondů určených právě k vyčištění zálivu.