Pozorovatelé na místě masakru u Hamá, situace se vymyká kontrole

Damašek - Posílený tým pozorovatelů OSN se na druhý pokus dostal na místo středečního masakru u města Hamá, při němž bylo zabito 80 civilistů. Podle zvláštního zmocněnce OSN a Ligy arabských států Kofiho Annana se krvavé dění v Sýrii brzy vymkne kontrole. Uvedl to ve zprávě, se kterou předstoupil před novináře. Annan dnes o situaci v Sýrii jedná s šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou. I generální tajemník OSN Pan Ki-mun vidí vývoj situace v blízkovýchodní zemi černě. Podle něj je na obzoru hrozba civilní války. Čína již vyzvala obě strany konfliktu k zastavení násilí a k naplňování mírového plánu. Žádá zároveň potrestání těch, kdo zavinili smrt civilistů.

Ze Sýrie jsou hlášeny demonstrace, ale také boje. Pod ostrou palbou je čtvrť Chaldíja v Homsu. Nejméně dva příslušníci bezpečnostních sil dnes zemřeli při výbuchu nálože v automobilu na předměstí syrského Damašku. Po útoku údajně následovala prudká palba. 

Zmocněnec OSN Kofi Annan na zasedání Rady bezpečnosti OSN vyzval k „výraznému tlaku“ na syrský režim a varoval, že v opačném případě se krize v Sýrii brzy vymkne kontrole. Prohlásil, že za podkopávání mírového plánu by Damašek měl nést následky.

Protesty v Sýrii
Zdroj: ČT24

Pozorovatelé OSN se dostali do místa středečního masakru

Při masakrech v Hamá a dříve v Húlá zemřelo na 180 civilistů, z velké části dětí. „Občanská válka je na spadnutí a s ní skutečně katastrofální dopady pro Sýrii i celý region,“ prohlásil Pan Ki-mun. Syrská státní televize sice incident označila za masakr, ale informovala o pouhých devíti obětech. Pozorovatelé OSN na místě zahlédli dům s částmi lidských těl, vesnice je ovšem liduprázdná.

Jeden z pozorovatelů nebyl v rozhovoru pro BBC schopen potvrdit uváděnou bilanci osmi desítek mrtvých. Řekl pouze, že na místě nejsou svědci a že údaje, které dodávají lidé z okolí, nejsou dostatečně spolehlivé. Nemohl říci ani to, že mezi mrtvými byly celé rodiny místních sunnitů, které zabili údajně členové provládních milicí šabíha ze sousedních vesnic. Pozorovatelé se snažili do vesnice o 150 obyvatelích vstoupit už ve čtvrtek, ale dostali se do palby a museli se vrátit. 

Michael Brtnický, politolog:

„Je třeba si uvědomit, že násilí se dopouštějí obě strany. V Sýrii progresivně vzniká občanská válka. V zemi umírá stále víc lidí. Rozhodně ale nelze říci, že by pouze vláda páchala násilí na civilistech. Hlavní štěpná linie konfliktu je přitom mezi majoritními sunnity a menšinou alawitů, která tvoří asi 10 procent obyvatel.“

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) označil situaci v Sýrii za „mimořádně napjatou nejen v Húlá a Hamá, ale na mnoha dalších místech“. Boje v zemi pokračují ve venkovských oblastech a v okolí měst, uvedl mluvčí MVČK Hišám Hasan na brífinku v Ženevě. Syřané denně prchají ze svých domovů, pro mnohé zraněné a nemocné je stále obtížnější dostat se ke zdravotnickým službám nebo si obstarat potraviny.

Kofi Annan:

„Vzhledem k úrovni násilí a charakteru stran, které proti sobě bojují, lze říct, že směřujeme k občanské válce, pokud jsme se v její určité podobě už neocitli.“

Kofi Annan
Zdroj: ČT24

Rebelové žádají zásah mírových sil, jakýkoli krok Rady bezpečnosti OSN ale blokuje Čína a Rusko. To nově přišlo s návrhem, aby se do jednání zapojil i jediný spojenec prezidenta Asada - Írán.

Rada bezpečnosti by vůči Asadovi měla postupovat jednotně, uvedl Annan právě v narážce na postoj Ruska a Číny, které jakýkoli tlak na syrský režim blokují. „Čím déle budeme váhat, tím temnější budoucnost Sýrii čeká,“ řekl Annan podle diplomatů, kteří se schůze zúčastnili. Přes rok trvající konflikt má na svědomí už přes 11 tisíc životů.

Uprchlíci na hranicích se Sýrií
Zdroj: ČT24/ISIFA

Půl milionu Syřanů je na útěku

Blízkovýchodní expert rakouské pobočky katolického humanitárního sdružení Caritas Stefan Maier varoval před bídnou situací syrských uprchlíků. Už půl milionu Syřanů je na útěku, mohlo by jich být ale ještě mnohem více, jestliže se tamní situace dále vyhrotí. „Mluví se o několika stovkách tisíc uprchlíků v hranicích Sýrie, kteří utekli z oblastí bojů do velkých měst jako Damašek nebo Halab a jsou odkázáni na pomoc a podporu. Žádné takové struktury tam ale neexistují,“ řekl Maier.
   
Za obzvláště tragický označil osud statisíců iráckých uprchlíků, kteří pobývají v Sýrii. Iráčanům, kteří utekli před terorem a násilím ve své zemi, se v Sýrii nedostává žádné podpory, nesmějí oficiálně pracovat.

Příměří vyjednané Kofim Annanem nikdo nedodržuje a armáda dál ostřeluje města. Na internetu se objevilo i video, kde muži v uniformách tahají zraněné a mrtvé do domu těsně před tím, než ho zasypou těžkou municí. Povstalci na oplátku podnikají bombové útoky proti ozbrojeným složkám. Protesty si za 15 měsíců vyžádaly už nejméně devět tisíc obětí, 180 tisíc lidí ze Sýrie uteklo a 1,5 milionu z těch, co zůstali, naléhavě potřebuje humanitární pomoc.

Odstoupí Asad pod vzrůstajícím tlakem Západu?

Ani Rusko, které je věrným spojencem Sýrie, údajně neví, zda je Asad připraven vzdát se moci na nátlak Západu. Po dnešní schůzce s delegací amerického ministerstva zahraničí v Moskvě to řekl náměstek šéfa ruské diplomacie Michail Bogdanov. „Nevím nic o takových plánech syrského prezidenta,“ řekl Bogdanov Ria-Novosti na dotaz, zda má Asad v úmyslu odstoupit.