Ve Středomoří se ozval signál z černé skříňky egyptského letadla

Francouzská loď zachytila signál z hloubi Středozemního moře, který vychází z jedné z černých skříněk zříceného letadla společnosti Egyptair. Uvedli to egyptští vyšetřovatelé, informaci již potvrdili i jejich francouzští kolegové. Nalezení černých skříněk je klíčové k určení příčiny neštěstí.

Signál zachytila vojenská loď Laplace, která do oblasti neštěstí dorazila v úterý. Je vybavena třemi ponornými systémy typu DETECTOR-6000, které dokáží zachytit zvuky až z hloubky 5000 metrů. Specializované plavidlo se nyní snaží upřesnit místo, kde skříňky leží.

Do oblasti by během týdne měla vyrazit loď schopná černé skříňky se záznamy o letu a konverzaci v kabině vylovit i z velké hloubky. Zástupce společnosti Egyptair upozornil, že při pokusu o vyzvednutí skříněk bude třeba „vysoké opatrnosti, aby se předešlo poškození“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Příčina pádu stále neznámá

Egyptský airbus podle francouzských vyšetřovatelů krátce před pádem vyslal varovné signály o kouři na palubě a o dalších možných selháních počítačového systému. Z těchto signálů ale není patrné, co bylo příčinou kouře. 

Černé skříňky zaznamenávají data o průběhu letu a konverzaci v pilotní kabině. Jejich nález by proto mohl vysvětlit příčinu neštěstí. Stroj se 66 lidmi na palubě na lince Paříž – Káhira se zřítil v květnu nad Středozemním mořem krátce po opuštění řeckého vzdušného prostoru. Spekuluje se o teroristickém útoku.

Pátrací týmy zatím našly kusy letadla a části těl obětí, trup airbusu a většina těl ale stále chybí.