Velká čínská zeď je delší

Peking - Velká čínská zeď je výrazně delší, než se zatím myslelo. Podle nejnovější studie zveřejněné agenturou Nová Čína měří přes 21 tisíc kilometrů, předchozí odhady staré tři roky přitom mluvily o necelých 9 tisících kilometrech. Číslo je výsledkem pět let trvajícího výzkumu, během kterého se badatelé rozjeli do 15 čínských provincií a měřili každou část zdi nebo aspoň její pozůstatky.

Číňani přeměřili Velkou čínskou zeď a zjistili, že je delší, než se původně myslelo. Podle nejnovější studie totiž měří 21 196 kilometrů, původní odhady přitom hovořily o délce 8 850 kilometrů. 

Nový údaj je výsledkem pět let trvajícího výzkumu, během kterého se badatelé rozjeli do 15 čínských provincií a měřili každou část zdi nebo aspoň její pozůstatky, které objevili. „Tento údaj bere v úvahu všechny zdi, které kdy byly postaveny, i když dnes už nestojí,“ vysvětlil Tung Jao-chuej z Asociace pro Velkou čínskou zeď. 

Velká čínská zeď se začala stavět tři století před naším letopočtem za vlády dynastie Čchin. Měla Čínu ochránit před nájezdy Mongolů. Nejdelší část, která se dochovala dodnes, se pak postavila v 15. až 17. století. Památka je od roku 1987 na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Stavba je tak monumentální, že je dokonce vidět z vesmíru.