Libertariáni vyslali do boje o Bílý dům Johnsona. Šance má minimální

Americká Libertariánská strana nominovala v neděli do listopadového souboje o prezidentské křeslo bývalého guvernéra Nového Mexika Garyho Johnsona, který ovšem bude v souboji s pravděpodobnými kandidáty Donaldem Trumpem a Hollary Clintonovou nejspíš bez velkých šancí. Libertariáni se volebního boje v USA účastní od roku 1972, nikdy se ale nestali významnější silou.

Třiašedesátiletý Johnson získal nominaci až ve druhém kole, když například porazil Johna McAffeeho, zakladatele známé společnosti zabývající se vývojem antivirových programů. Za svého kandidáta na post viceprezidenta si Johnson vybral bývalého guvernéra státu Massachusetts Williama Welda.

Johnson se v duchu libertariánských idejí zavázal k boji za rozpočtovou zdrženlivost, omezení zahraničních vojenských operací a sociální liberalismus.

Strana razí legalizaci drog, podporuje sňatky homosexuálů, chce zachovat právní úpravu držení zbraní a brojí proti zákazu interrupcí.

Překoná Johnson volební zisk Clarka z roku 1980?

Jako kandidát libertariánů se Johnson zúčastnil už prezidentských voleb v roce 2012, kdy ale nezískal ani jedno celé procento hlasů. Největší úspěch dosud strana zaznamenala v roce 1980, kdy její kandidát Ed Clark ve volbách dostal o něco víc než jedno procento hlasů.

Dosavadní průzkumy však naznačují, že Gary Johnson má šanci tuto metu překonat - podle květnových šetření by v případném souboji s Clintonovou a Trumpem obdržel okolo čtyřech procent hlasů.

Aby mohl do letošní kampaně ještě více promluvit, musí se kvalifikovat do kandidátských debat, které budou vysílat hlavní televizní stanice. K tomu je ovšem zapotřebí, aby v pěti uznávaných průzkumech veřejného mínění získal průměrně 15 procent hlasů.