Až polovina korálů Velkého bariérového útesu umírá, tvrdí studie

Velký bariérový útes, který patří do seznamu UNESCO, podle studií postupně umírá. Vůbec nejhorší zprávu zveřejnila univerzita v australském Queenslandu. Podle ní je mrtvá nebo umírá už polovina korálů. Na vině je zejména oteplování oceánu, které v posledních letech ještě umocňuje jev El Nino. Nejhůře postižená je hlavně severní a střední část útesu.

„Za posledních 30 let jsme přišli o 25 až 35 procent korálů z Velkého bariérového útesu. Poslední zaznamenané ztráty jsou ale za jediný rok,“ uvedl John Pandolfi z univerzity v Queenslandu.

Koráli blednou kvůli úhynu barevných řas, které fungují jako zdroj kyslíku a živin. Pokud dojde k poklesu teploty vody, mohou se ještě vzpamatovat, jinak definitivně umírají.

„Čelíme rostoucí teplotě oceánů a zvyšování kyselosti vody. To způsobuje korálům velké problémy, protože během růstu nebo jen přežívání čelí podvodním vlnám horka. A od osmdesátých let se to stále zhoršuje,“ uvedl hlavní výzkumník Ove Hoegh-Guldberg.

Australské ministerstvo prý stav útesu zatajuje

Z vymírání korálů se už v Austrálii stalo politické téma. Vyšlo totiž najevo, že ministerstvo životního prostředí nechalo ze zprávy OSN vyškrtnout zmínky o stavu Velkého bariérového útesu. „Jsme svědky toho, jak vláda cenzuruje zprávy UNESCO o Velkém bariérovém útesu. Tato vláda nechce slyšet o problémech a nepřeje si, aby o nich ostatní mluvili,“ uvedl lídr australské opozice Bill Shorten.

Horizont ČT24: Koráli Velkého bariérového útesu umírají (zdroj: ČT24)

Právě Velký bariérový útes a jeho pestrý život totiž do Austrálie lákají každoročně desítky tisíc turistů, kteří každoročně přinesou do státní kasy 5 miliard australských dolarů.

„Komise Světového dědictví se loni rozhodla nezařadit Velký bariérový útes na seznam ohrožených památek. Také uvedla, že správa Velkého bariérového útesu ze strany australské vlády je ukázková,“ oponoval australský premiér Malcolm Turnbull, jehož Liberální strana se bude v nadcházejících volbách do obou komor federálního parlamentu (2. července) pokoušet o obhájení vládní většiny a právě téma klimatické změny má být jedním z hlavních bodů blížícího se volebního klání.

Politické souboje jdou mimo vědce, ti ale každopádně varují, že pokud bude oteplování oceánů pokračovat současným tempem, mohou koráli ve světových oceánech vyhynout během příštích padesáti až sto let.

Vydáno pod