Čadský exprezident dostal doživotí za zločiny proti lidskosti

Bývalý čadský prezident Hissen Habré byl odsouzen na doživotí. Senegalský zvláštní tribunál ho shledal vinným ze zločinů proti lidskosti, mučení, znásilnění a sexuálního zneužití. Během vlády nyní třiasedmdesátiletého Habrého v letech 1982 až 1990 zahynulo údajně více než 40 tisíc lidí. Mezi nimi byla řada politických oponentů i příslušníků etnických menšin.

Bývalí vězni z Habrého éry po vyhlášení rozsudku začali jásat, některým tekly slzy a vzájemně se objímali, uvedla agentura AP. V příštích dnech by se měla konat slyšení týkající se odškodnění, o které požádalo přes 4000 lidí.

Habré tribunál neuznával a proces označoval za politický. Před soudem odmítal vypovídat. Jeho příznivci stání několikrát narušili pískáním a výkřiky. Habré má nyní 15 dní na to, aby se odvolal.

Habré vládl v Čadu do roku 1990, kdy ho svrhly síly současného čadského prezidenta Idrisse Débyho. Poté uprchl do Senegalu, kde žil roky v luxusu v hlavním městě Dakaru. Až v červnu 2013 ho na základě pokynu soudu zadržela vojenská policie a převezla do vazby.

Papež Jan Pavel II. a tehdejší čadský prezident Hissen Habré (1990)
Zdroj: Patrick de Noirmont/Reuters

U soudu svědčila téměř stovka lidí

Proces začal v Dakaru loni v červenci, ale byl krátce poté odročen do září, aby obhájci stanovení soudem měli dostatek času seznámit se s případem. Podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) šlo o první proces na světě, v němž justice jedné země soudila bývalého vládce jiné země kvůli zločinům porušujícím lidská práva. Svědčilo více než 90 lidí. 

Podle ochránců lidských práv představuje senegalský zvláštní tribunál alternativu k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu (ICC), který řada afrických vůdců považuje za zaujatý vůči jejich kontinentu. Senegalské úřady jej sestavily na základě dohody s Africkou unií.