Frustrace opozice sílí, hlavní vyjednavač kvůli neústupnosti Damašku končí

Hlavní vyjednavač syrské opozice odstoupil ze svého postu po neúspěchu ženevských mírových jednání. Ta iniciovala OSN a měla přinést diplomatické řešení války v Sýrii. Podle odstoupivšího Muhammada Allúše ale rozhovory selhaly hlavně kvůli tomu, že se nepodařilo dojednat propuštění tisíců zajatců. Režim odmítá i odchod prezidenta Bašára Asada.

Hlavní opoziční vyjednávací výbor (HNC) pozastavil rozhovory s Damaškem v Ženevě v dubnu, žádné datum, kdy by měly pokračovat, ale nebylo stanoveno. Jednání nepřinesla politickou dohodu ani nezmírnila utrpení statisíců Syřanů uvázlých v obležených oblastech, připomněl Allúš.

„Tato tři kola rozhovorů byla neúspěšná kvůli neústupnosti režimu a pokračujícímu bombardování a agresi proti syrskému lidu,“ uvedl končící vyjednavač. HNC podporovaný hlavně Saúdy frustruje negativní přístup Damašku, který odmítá přistoupit na jeho podmínky.

Syrští povstalci
Zdroj: Khalil Ashawi/Reuters

Opozice žádala zajištění humanitární pomoci obléhaným městům, propuštění politických vězňů a vznik přechodné vlády bez Asada, o čemž ale Damašek nechce ani slyšet. Podle BBC by mohlo HNC opustit po Allúšovi víc významných členů.

V Aleppu opět umírají civilisté

Celonárodní příměří mezi povstaleckými a vládními silami, které koncem února domluvily USA a Rusko, oficiálně stále platí, místy je ale porušováno. Střelba zní třeba ze severní části Aleppa. Jednotky rebelů o město bojují se členy Islámského státu. Podle agentury Reuters v místě za poslední dva dny zemřelo nejméně 27 civilistů.

Klid zbraní se nevztahuje na radikály z fronty An-Nusra a Islámského státu, takže pokračuje i bombardování ze strany mezinárodní koalice a Ruska. Syrští povstalci podporovaní USA a jejich arabskými spojenci zahájili před necelým týdnem rozsáhlý útok na islamistické jednotky severně od města Rakká, které je baštou Islámského státu.

Rada bezpečnosti OSN loni v prosinci schválila rezoluci o Sýrii, ve které se píše o zahájení mírových jednání i o tom, že do šesti měsíců od jejich začátku by měla být vytvořena důvěryhodná přechodná vláda, měla by vzniknout nová ústava a do 18 měsíců by se měly uskutečnit svobodné volby pod dohledem OSN.

Mapa syrského konfliktu
Zdroj: BBC / Institute for the Study of War