Wisconsinský guvernér je první, koho se nepovedlo odvolat

New York/Madison - Guvernér amerického státu Wisconsin Scott Walker ustál pokus o odvolání. Podle odhadů amerických médií se pro jeho setrvání v úřadu vyslovilo 60 procent voličů. Republikán Walker je prvním guvernérem v dějinách USA, který takové hlasování přežil. Předčasné volby si vynutila část obyvatel Wisconsinu poté, co politik v rámci rozpočtových škrtů prosadil kontroverzní zákon omezující sílu odborů.

Výsledek může znamenat problém pro prezidenta Baracka Obamu, protože před listopadovými prezidentskými volbami posílí konzervativce. Walkerovo vítězství znamená také velkou porážku pro odbory a mohlo by mít celostátní důsledky. I v prezidentských volbách budou rozpočtové škrty jedním z hlavních témat. Wisconsin navíc patří mezi takzvané kolísavé státy, ve kterých přízeň voličů není jednoznačně na straně demokratického nebo republikánského prezidentského kandidáta a které jsou proto důležité pro celkové výsledky prezidentských voleb.

Pokus o odvolání Scotta Walkera byl třetím takovým hlasováním v dějinách Spojených států. Při vůbec prvním pokusu o předčasné zúčtování s prvním mužem svého státu v roce 1921 voliči předčasně ukončili mandát guvernéra Severní Dakoty Lynna Fraziera. V roce 2003 pak odvolali kalifornského guvernéra Graye Davise, jehož v úřadu vystřídala bývalá hollywoodská hvězda Arnold Schwarzenegger.

Scott Walker
Zdroj: Morry Gash/ČTK/AP

Walker po svém nástupu do úřadu loni v lednu představil plán snížení vysokého dluhu Wisconsinu. Jeho součástí bylo omezení práv odborů veřejných organizací na kolektivní vyjednávání, což mělo například usnadnit zvýšení příspěvku státních zaměstnanců včetně učitelů na penze či zvyšování jejich platů jen o inflaci. Záměr vyvolal rozsáhlé protesty, guvernér jej ale přesto nakonec prosadil. Walkerovi odpůrci si na oplátku vynutili předčasné volby, které jsou de facto hlasováním o odvolání politika. Guvernérovi protivníci nashromáždili přes milion podpisů, tedy mnohem více než zhruba 540 000 podpisů potřebných podle zákona pro vyhlášení předčasných voleb.

V hlasování se Walkerovi postavil demokratický starosta města Milwaukee Tom Barrett, který mu podlehl již v předchozích volbách na podzim 2010. Walker měl před svým oponentem výrazně navrch v penězích na kampaň. Získal na ni kolem 30 milionů dolarů (616 milionů korun), přičemž většinu mu poskytli sympatizující dárci z jiných částí USA. Barrett získal kolem čtyř milionů dolarů, z ostatních států pocházela zhruba čtvrtina.