Zničená košile možná vyjde draho. Demonstrantům hrozí milionová pokuta i vězení

Velmi drahá košile: Za zničení možná padne pokuta milion korun i vězení (zdroj: ČT24)

Ve Francii začal soud se zaměstnanci Air France, kteří loni v říjnu během demonstrace napadli jednoho z členů vedení společnosti a roztrhali mu košili. Protestovali tehdy proti plánu na zrušení stovek pracovních míst. Pěti z nich hrozí až tři roky ve vězení a pokuty přesahující v přepočtu milion korun.

Vrchní personalista Air France na loňský říjen jen tak nezapomene. Zaměstnanci rozzuření kvůli plánu na propouštění tehdy obrátili svůj hněv na něj. On je přesvědčený, že jen díky plotu, přes který před nimi utekl, je celá kauza známá pouze jako aféra roztrhané košile. Za jeho napadení nyní hrozí vysoké tresty.

Šestnáctku obviněných přišly k budově soudu v Bobigny podpořit stovky odborářů a zaměstnanců společnosti Air France. Propuštění stovek lidí z práce, přestože společnost podle nich začíná znovu vydělávat, považují zaměstnanci za mnohem dramatičtější násilí než jednu roztrženou košili. „Jsme tady dnes proto, abychom řekli, že to nejsou žádní chuligáni, že jsou to jen lidé zahnaní do kouta,“ říká pilot Francois Hamant.

Šéf personálního odboru Air France utíká před rozhněvanými zaměstnanci
Zdroj: Reuters

K protestu před soudem se podle zpravodaje ČT připojili také členové odborových svazů, kteří v posledních dnech nemají o demonstrace nouze. Vedou totiž tvrdý souboj s vládou o nový zákoník práce. Demonstrace se pravidelně zvrhávají v potyčky s policií, naposledy při čtvrtečních pochodech francouzskými městy.

Roztrhaná košile vypadá proti některým scénám z posledních dní ještě vcelku nevinně. Všichni mají v živé paměti například policistu, kterému skupina radikálů zapálila auto a poté napadla i jeho samého.

Jenže ani policie není bezchybná. Podle očitých svědků při pařížském pochodu uzavřela v jedné ulici skupinu poklidných demonstrantů a nenechala je utéct před slzným plynem. Soud v Bobigny čeká ve výbušné situaci těžké rozhodování. Jednání zatím odročil na začátek října.