Americký bezpilotní letoun zabil v Pákistánu povstalce

Miranšáh – Bezpilotní letoun Spojených států opět zaútočil na pákistánském území. Za úsvitu zemřelo po střelbě na kmenových územích na severozápadě Pákistánu celkem 15 lidí, údajně povstalců. Pákistánská vláda dříve podobné útoky tolerovala nebo i tiše podporovala, ale nyní parlament požaduje jejich zastavení.

Americký bezpilotní letoun vypálil střely na povstaleckou základnu v oblasti Mir Ali v Severním Vazíristánu u afghánských hranic. Zemřelo 15 lidí. Podle nejmenovaného činitele není možné těla zabitých identifikovat. Údajně mezi oběťmi jsou i cizinci, tato informace ale není oficiálně potvrzená. 

K útoku na pozice povstalců došlo i včera, kdy do stejné oblasti dopadly čtyři rakety, které zabily deset údajných ozbrojenců. Terčem bylo shromáždění islámských radikálů, kteří přišli vyjádřit soustrast bratrovi vojenského velitele zabitého při útoku, který provedly americké letouny v sobotu.   

Pákistánská vláda dříve útoky bezpilotních letounů vedené americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) na svém území tolerovala. Jenže teď parlament požaduje jejich zastavení. Spojené státy prý však změnu strategie v plánu nemají.