Bašár Asad: „Sýrie čelí skutečné válce vedené silami ze zahraničí“

Damašek - Před nově zvoleným parlamentem dnes vystoupil syrský prezident Bašár Asad. Sýrie podle něj stojí tváří v tvář projektu zničení země vedeného teroristy. Uvedl, že je přístupný jednání se všemi, kteří neusilují o intervenci a nepodporují teroristické síly. Napjatá situace v Sýrii vede také ke střetům mezi názorovými skupinami v Libanonu. Při sobotní přestřelce mezi odpůrci a příznivci syrského vládnoucího režimu tu zahynulo osm lidí.

„Problém je terorismus. Čelíme skutečné válce vedené zvenku,“ řekl Asad.

Sýrie podle něj stojí tváří v tvář projektu zničení země, který uskutečňují teroristé. Ti se podle něj zastaví jedině tehdy, když dosáhnou svého. Potlačení terorismu proto nepomohly ani politické reformy, které země uskutečňuje, vysvětlil Asad.

Dveře pro dialog podle Asada zůstávají v Sýrii stále otevřené, jednání je možné pro všechny, kteří neusilují o zahraniční intervenci nebo nepodporují teroristické skupiny. Úřady prý nebudou hledat odplatu u těch, kteří se rozhodnou vrátit.

Země podle syrského prezidenta bude nadále vystupovat proti terorismu a těm, kteří hledají chaos jako živnou půdu teroru. Asad také prohlásil, že teroristé verbují teenagery, kteří již za 2 000 syrských liber (650 korun) zabíjejí. V projevu také uctil „všechny oběti, civilisty i vojáky“.

Lidé sledují projev prezidenta Asada
Zdroj: Bassem Tellawi/AP Photo

Sýrie je pod zahraničním tlakem, některé státy nevylučují intervenci

Asadův režim kvůli násilnému potlačování opozice čelí rostoucímu zahraničnímu tlaku. Velkou kritiku vyvolal nedávný masakr ve městě Húlá, při němž bylo zabito přes 100 civilistů, většina z nich byly děti. Syrská vláda sice z vraždění obvinila protirežimní ozbrojence, svědci ale připisují přinejmenším část vražd vládním jednotkám. „To, co se stalo ve městě Húlá a na dalších místech, jsou barbarské masakry, které by nemohly spáchat ani zrůdy,“ řekl Asad

Země podle zvláštního emisara OSN Kofiho Annana stojí na pokraji regulérní války. Kvůli nekončícím násilnostem již některé státy, jako například Francie, nevyloučily vojenský zásah, Paříž ale podmínila případné tažení souhlasem OSN.

Při přestřelkách v Libanonu kvůli Sýrii zahynulo osm lidí 

Nejméně osm lidí přišlo včera v Libanonu o život při přestřelkách mezi příznivci a odpůrci vládnoucího režimu v sousední Sýrii. Střelba v přístavním městě Tripolis na severu země si vyžádala 21 zraněných.

Násilí rozděluje převážně sunnitské obyvatele čtvrti Bab Tabbaní, kteří jsou ostře proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada, a alávity ze čtvrti Džabal Mohsen, kteří jej naopak podporují. Už v polovině května prolévaly obě znepřátelené strany krev. Zahynulo přitom 15 osob. Klid nastolila až intervence armády a policie, které rozmístily své síly na klíčové komunikace. O totéž se snaží i nyní.

Incidenty byly před necelými dvěma týdny zaznamenány i v metropoli Bejrútu, kde zahynuli dva lidé poté, co byl spáchán útok na sunnitského opozičníka syrského vládnoucího režimu.