Airbus vzlétl bez technických problémů. Před pádem vyslal jedenáct hlášení, píše egyptský deník

Letadlo společnosti EgyptAir, které se minulý týden zřítilo do moře, podle egyptského listu al-Ahrám nemělo před vzletem žádné technické problémy. Dokládá to údajně letecký deník, který pilot podepsal před začátkem cesty. Těsně před pádem airbus odeslal jedenáct elektronických vzkazů. Jeden z nich obsahoval informaci o zvýšení teploty okna u druhého pilota.

Letadlo vysílalo elektronické vzkazy v noci z 18. na 19. května od 23:09. První dva podle skenu záznamu, který list uveřejnil, hlásily, že motory fungují správně. Třetí vzkaz přišel 26 minut po půlnoci a ukázal zvýšení teploty okna u druhého pilota. Letadlo vysílalo další signály ještě tři minuty a pak zmizelo z radarů.

Francouzští experti už dříve uvedli, že airbus před zmizením odeslal i hlášení o dýmu na palubě. „Systém ACARS vyslal krátce před ukončením datových přenosů zprávy hovořící o kouři v kabině. Nevytváříme z toho žádné závěry, jakákoli možná vysvětlení jsou pouze domněnkami,“ uvedl dříve mluvčí Francouzského úřadu pro bezpečnost civilního letectví Sébastien Barthe.

Systém ACARS předává prostřednictvím satelitů či radiofrekvencí z letadla na zemi krátká automatická hlášení, která se týkají nesrovnalostí, závad nebo vysazení některého ze systémů.

obrázek
Zdroj: ČT24

V úterý jeden z egyptských vyšetřovatelů přišel s informací, že pozůstatky obětí nasvědčují, že na palubě došlo před pádem k výbuchu. Šéf egyptských vyšetřovatelů ale krátce poté zprávu popřel.

  • Let MS804 společnosti EgyptAir se ztratil z dohledu radarů 19. května kolem půl třetí v noci SELČ na trase z Paříže do Káhiry. Úřady posléze potvrdily, že došlo ke zřícení.
  • Na palubě bylo 56 cestujících různých národností a deset členů posádky. Většinu tvořili Egypťané a Francouzi. Čeští občané se v letadle nevyskytovali.
  • Kontakt s letounem typu Airbus A320 se přerušil nad Středozemním mořem krátce po opuštění řeckého vzdušného prostoru.
  • Přesná příčina neštěstí zatím není známá. Francouzské a egyptské úřady zahájily vyšetřování. První trosky se našly den po neštěstí zhruba 290 kilometrů severně od Alexandrie. Nalezeny byly už i obě černé skříňky.
  • Egyptské úřady a ruská tajná služba považují za pravděpodobný teroristický útok spíš než technickou závadu. Letečtí odborníci mluví o výbuchu na palubě, podle Pentagonu o tom ale nejsou důkazy.

Airbusem společnosti EgyptAir cestovalo v době jeho pádu do Středozemního moře 66 lidí, všichni zahynuli. První části stroje, zavazadla a ostatky cestujících našli Egypťané v pátek asi 300 kilometrů od přístavního města Alexandrie.

Do pátrání je zapojeno několik států

Trup letounu a černé skříňky se záznamy o letu se dosud nenašly. V moři po nich pátrá mimo jiné egyptská ponorka a francouzská hlídková loď a také plavidla a letadla z Británie, Kypru, Řecka a Spojených států.

Společnost EgyptAir oznámila, že si na pomoc při pátrání po záznamnících letu vezme dvě zahraniční společnosti. „Najali jsme jednu francouzskou a jednu italskou společnost k pátrání ve velkých hloubkách – až ve 3000 metrech ve Středozemním moři,“ uvedl šéf EgyptAir Safvat Muslim.

Vydáno pod