Šéf egyptských vyšetřovatelů popřel zprávy o výbuchu v airbusu

Šéf egyptských vyšetřovatelů popřel zprávu, že ohledání pozůstatků obětí havárie letadla společnosti EgyptAir ukázalo na výbuch na palubě. Tuto informaci původně sdělil agentuře AP pod podmínkou zachování anonymity jeden z vyšetřovatelů.

„Všechno, co bylo ohledně této záležitosti publikováno, je naprosto nepravdivé. Jde o pouhé domněnky, které nepocházejí z forenzního úřadu,“ prohlásil šéf vyšetřovatelů ohledně původních informací o tom, že těla pasažérů vykazovala známky výbuchu na palubě. S informací přišel jeden z expertů, který prý pozůstatky obětí v káhirské márnici osobně zkoumal. 

Energie dopadu je taková, že není vůbec problém, aby podobné účinky na lidské tkáně měl dopad na hladinu, která je při těchto rychlostech tvrdá jako beton.
Martin Velek
letecký publicista

Systém hlásil před pádem kouř na palubě

Stroj podle francouzských vyšetřovatelů vyslal krátce před pádem sérii varovných signálů o kouři na palubě a dalších možných selháních počítačového systému. Německý odborník Tim van Beveren reportérům ze stanice Deutsche Welle řekl, že kouř byl nejprve detekován na jedné z toalet, už o minutu později zřejmě oheň elektronické systémy letadla vyřadil z provozu.

Podle pilota jedné z předních evropských aerolinek z dostupných dat vyplývá, že zřejmě došlo k explozi uvnitř letadla, jelikož okénko na právě straně kokpitu bylo vyhozeno do povětří. Detektory se možná neaktivovaly požárem, ale mlhou, která zaplnila kabinu po ztrátě tlaku způsobenou výbuchem, sdělil Telegraphu pilot, který létá s A330 - ten je podobný havarovanému stroji A320. Pilot si přál zůstat v anonymitě.

Francouzská média v pondělí psala, že odborníci se stále více přiklánějí k tomu, že za havárií je technická závada, k případnému teroristickému útoku se navíc dosud nikdo nepřihlásil.

Pátrání po letadle společnosti EgyptAir
Zdroj: ČT24

Airbusem společnosti EgyptAir cestovalo v době jeho pádu do Středozemního moře 66 lidí, všichni zahynuli. První části stroje, zavazadla a ostatky cestujících našli Egypťané v pátek asi 300 kilometrů od přístavního města Alexandrie.

Trup letounu a takzvané černé skříňky se záznamy o letu se dosud nenašly. V moři po nich pátrá mimo jiné egyptská ponorka a francouzská hlídková loď a také plavidla a letadla z Británie, Kypru, Řecka a Spojených států.

  • Let MS804 společnosti EgyptAir se ztratil z dohledu radarů 19. května kolem půl třetí v noci SELČ na trase z Paříže do Káhiry. Úřady posléze potvrdily, že došlo ke zřícení.
  • Na palubě bylo 56 cestujících různých národností a deset členů posádky. Většinu tvořili Egypťané a Francouzi. Čeští občané se v letadle nevyskytovali.
  • Kontakt s letounem typu Airbus A320 se přerušil nad Středozemním mořem krátce po opuštění řeckého vzdušného prostoru.
  • Přesná příčina neštěstí zatím není známá. Francouzské a egyptské úřady zahájily vyšetřování. První trosky se našly den po neštěstí zhruba 290 kilometrů severně od Alexandrie. Nalezeny byly už i obě černé skříňky.
  • Egyptské úřady a ruská tajná služba považují za pravděpodobný teroristický útok spíš než technickou závadu. Letečtí odborníci mluví o výbuchu na palubě, podle Pentagonu o tom ale nejsou důkazy.