Asadovi vypršelo ultimátum, Rada OSN odsoudila masakr v Húlá

Damašek - Přesně ve 12:00 místního času vypršelo syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi dvoudenní ultimátum, které ve středu dostal od syrských povstalců. Ti po něm žádali, aby se podřídil mezinárodnímu mírovému plánu emisara OSN Kofiho Annana na ukončení násilí v zemi. Syrská svobodná armáda (FSA) následně oznámila, že obnovuje své „defenzivní operace“ a že Annanův plán selhal. „Ve skutečnosti se nic nemění, protože režim násilí nezastavil,“ řekl mluvčí spojeného velení FSA Kásim Saadaddín. Rada OSN pro lidská práva přijala rezoluci odsuzující Damašek za masakr v Húlá, při němž bylo před týdnem zabito přes 100 civilistů. Podle opozice jsou oběťmi dělníci, které provládní milice přepadla cestou do práce. Podle vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové mají odpovědní za masakr v Húlá stanout před mezinárodním tribunálem v Haagu. Boje v Sýrii mezitím pokračují, syrské provládní polovojenské oddíly údajně povraždily 13 civilistů.

„Měsíc a 20 dnů jsme se snažili dodržovat Annanův plán, je ale naší vojenskou a etickou povinností bránit civilisty,“ řekl Saadaddín v narážce na příměří, které vstoupilo v platnost 12. dubna, denně se ale od té doby porušovalo. „Míč je od počátku na straně režimu a mezinárodního společenství. A tato iniciativa (Annanův plán) je nezdarem ode dne, kdy byla podepsána,“ prohlásil Saadaddín.

Syrské provládní oddíly údajně zavraždily 13 civilistů

Podle televize Al-Džazíra je v okolí města Húlá stále slyšet minometná palba. Povstalci mezitím uveřejnili video, které ukazuje další masové vraždění civilistů provládními milicemi. Na videu je vidět 13 zohavených těl dělníků, kteří byli popraveni na západě země. Přepadeni měli být cestou do práce. Ozbrojenci údajně ve čtvrtek napadli autobus s dělníky poblíž města Kusajr. Donutili muže vystoupit a pak je postříleli. Syrská opozice poskytla zpravodajům BBC záběry, na nichž jsou těla obětí se smrtelnými zraněními, která byla pravděpodobně způsobena výstřely zblízka. Opozice obviňuje z vražd provládní milice, Damašek naopak tvrdí, že muže stihl trest povstalců za to, že pracovali pro státní podnik.

Záběry 13 mrtvých syrských dělníků
Zdroj: ČT24

Masakr v Húlá? Zločin proti lidskosti!

Rada OSN pro lidská práva přijala rezoluci odsuzující syrské „prorežimní elementy“ a vládní jednotky za masakr v Húlá, při němž bylo před týdnem zabito přes 100 civilistů. V rezoluci rada požaduje ustavení nezávislé vyšetřovací komise, která má důkladně, transparentně a urychleně prošetřit krveprolití a předat odpovědné osoby k trestnímu stíhání. V dokumentu stojí, že syrská vláda nedodržela svůj závazek zastavit veškeré násilné akce.

Proti návrhu rezoluce se postavily Čína, Rusko a Kuba, jejichž zástupci kritizovali obsah rezoluce jako „jednostranné připsání viny za masakr vládě v Damašku“. Zdržely se Uganda a Ekvádor a jeden ze 47 členů tohoto grémia OSN se hlasování nezúčastnil. „Věříme, že přijetí této rezoluce by jen ukázalo nerovnováhu ve vztahu rady k syrské situaci. Zhoršilo by to střety v zemi a možná i destabilizovalo situaci v regionu. Rusko s takovým přístupem nemůže souhlasit,“ prohlásil zástupce Ruska Vladimir Žeglov.

Rada OSN odsoudila masakr v Húlá (zdroj: ČT24)

Navi Pillayová před hlasováním o rezoluci prohlásila, že představitelé syrské armády a milic odpovědní za masakr v Húlá by měli být stíháni za zločiny proti lidskosti. Komisařka radu vyzvala, aby do případu zapojila Mezinárodní trestní soud (ICC), což požadují i zástupci zemí Evropské unie. „Znovu zdůrazňuji, že ti, kteří dávají povely k útokům na civilisty, asistují u nich nebo je nedokázali zastavit, jsou za své činy osobně trestně odpovědní,“ dodala komisařka. Svědci připisují přinejmenším část vražd vládním jednotkám. ICC se případem nemůže zabývat sám od sebe, a jelikož Sýrie není jeho členem, může ho zkoumáním masakru podle mezinárodního práva pověřit jedině Rada bezpečnosti OSN.

O svolání mimořádné schůze Rady OSN pro lidská práva požádaly USA, Katar, Turecko a Evropská unie. Byla už čtvrtá od loňského března, kdy protesty v Sýrii začaly.

Politolog Michael Brtnický:

„Je jen otázkou času, kdy se syrská krize přelije do Libanonu, jsou tam podobné štěpné linie, konflikty jsou si velmi podobné. Časem určitě dojde k eskalaci. A v Sýrii se bude prohlubovat občanská válka, v humanitárním ohledu se podle mne situace bude zhoršovat.“

Z masakru v Húlá viní režim povstalce

Syrská vláda mezitím v rámci vyšetřování masakru v Húlá obvinila povstalce, že se snaží podobnými útoky vyprovokovat mezinárodní intervenci. Zároveň odmítla, že by sama nesla za masakr jakoukoli odpovědnost.

Syrská opozice ale zveřejnila výpověď chlapce, který tvrdí, že mu při masakru před očima zastřelili matku a další příbuzné. Prý to bylo 11 vojáků v uniformách a civilisté s ostříhanými vlasy a vousy - šabíha. Slovo šabíha, česky něco jako duchové, označuje provládní milice, které odpůrci režimu obviňují z těch nejhorších zvěrstev - včetně toho z minulého týdne. „Podle zpráv, které máme k dispozici, tento útok spáchalo ozbrojené křídlo šabíha,“ prohlásila Pillayová.

Podle ruského ministerstva zahraničí naopak vyšetřování syrské vlády ukazuje, že masakr v Húlá byl „dobře plánovanou akcí ozbrojenců“ se záměrem podkopat mírové úsilí v zemi. Vraždění v Húlá bylo důsledkem zahraniční finanční pomoci a ilegálních dodávek moderních zbraní syrským povstalcům i důsledkem zapojení žoldáků, tvrdí se v prohlášení ruského ministerstva. Vyjadřuje se v něm také politování nad tím, že „někteří klíčoví aktéři na mezinárodní scéně nejsou připraveni jednat v logice mírového urovnání“ v Sýrii.

Téma Sýrie dominovalo taky návštěvě znovuzvoleného ruského prezidenta Vladimira Putina v Berlíně. Putin odmítl, že by Moskva držela ochrannou ruku nad Assadovým režimem nebo že  by mu dodávala zbraně.

Opozice svolává protivládní protesty

U příležitosti uplynutí jednoho týdne od masakru svolala opozice protivládní demonstrace. „Kvůli obětem vybuchla nová sopka hněvu,“ uvedli opoziční aktivisté na internetových stránkách. „Slibujeme, že žádná druhá Húlá nebude.“ Masakr připomínají i státní média. Syrská televize vyzvala obyvatele země, aby si při dnešních modlitbách připomněli památku lidí, kteří byli ve městě Húlá zavražděni.

Výbuch v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) zveřejnila novou bilanci obětí násilností, které v Sýrii trvají od loňského března. Podle OSDH od té doby přišlo o život 13 400 lidí. Tři čtvrtiny obětí tvoří civilisté.

Sýrie upadá do stále větší izolace - další a další země vypovídají její diplomaty; naposledy museli z Japonska, Turecka a Austrálie.

Panetta: USA zasáhnou v Sýrii jen s mandátem OSN

Podle amerického ministra obrany Leona Panetty Spojené státy nepovedou vojenskou akci v Sýrii bez zaštítění ze strany Rady bezpečnosti OSN. To je ovšem prozatím v nedohledu kvůli odporu Ruska. Řekl to při čtvrtečním letu do Asie.

Šéf Pentagonu se vyjádřil poté, co velvyslankyně Spojených států při OSN Susan Riceová usoudila, že nějaká forma vojenské intervence v Sýrii zůstává asi jedinou možností, protože podle ní již selhalo diplomatické úsilí k odchodu syrského prezidenta Bašára Asada.

Leon Panetta
Zdroj: ČT24

Panetta ujistil, že armáda USA je připravena na jakoukoli případnou akci proti Sýrii, ale že Washington se stále zaměřuje na ještě agresivnější mezinárodní tlak proti Damašku. Zdůraznil potřebu společného postupu mezinárodního společenství.

Varoval, že čím déle se současná situace bude protahovat, tím bude těžší stabilizovat Sýrii, protože se do vývoje bude zapojovat stále více zemí jako Írán. Potvrdil, že cílem Spojených států zůstává odchod Asada z čela země.

Vydáno pod