Bushovi se rozjeli do světa

Washington - V pondělí zahájí dosluhující americký prezident George Bush své turné po evropských metropolích. Bude to zřejmě jeho poslední oficiální návštěva kontinentu, než svůj úřad předá vítězi nadcházejících prezidentských voleb. Bushova manželka Laura zase zamířila do Asie, nečekaně navštívila Afghánistán. Chtěla se na vlastní oči přesvědčit, zda se zdejší podmínky zlepšují.

S evropskými politiky bude Bush jednat o mezinárodní politice v oblasti změn klimatu nebo o podpoře v boji s výrobci jaderných zbraní jako je například Írán.  Zásadní výsledky návštěva Bushe ale zřejmě nepřinese, neboť Evropa čeká jen na to, kdo ho v lednu ve funkci nahradí a jakou politiku bude nový americký prezident hlásat. „Nemyslím, že na této cestě budete svědky nějakých překvapivých oznámení,“ potvrdil Bushův poradce pro národní bezpečnost Stephen Hadley. Cesta do Evropy tak bude jakousi Bushovou rozlučkou.  

Bush stráví v Evropě osm dní. Nejprve navštíví Slovinsko, které v současnosti předsedá EU. Tady se v úterý zúčastní summitu EU a USA, kde se bude probírat téma bezvízového styku pro další evropské státy. Na programu budou i obchodní témata, terorismus nebo situace v Afghánistánu.

Pak Bush postupně zamíří do Německa, Itálie, Francie, Vatikánu a Británie. Představitelé Bílého domu věří, že cesta amerického prezidenta pomůže upevnit transatlantické vztahy. Bush má v plánu setkat se s papežem Benediktem XVI. nebo s britskou královnou Alžbětou II. Oficiálně se na půdě Evropy Bush naposledy ve funkci prezidenta potká také s dalšími představiteli států jako například se Silviem Berlusconim, Nicolasem Sarkozym nebo Angelou Merkelovou.

První dáma USA chce pomoci získat peníze na obnovu Afghánistánu

Laura Bushová zamířila do Afghánistánu jen několik dní před dárcovskou konferencí v Paříži, na níž se mají rozdělovat peníze mimo jiné na rekonstrukční projekty. Chce tak dokázat, že situace ve válkou zmítané zemi se lepší a že peníze, které případně na pomoc této zemi půjdou, budou dobře využity. Francie si jako hostitelská země stanovila za cíl shromáždit pro Afghánistán 12 až 15 miliard dolarů na rekonstrukční projekty. Z toho čtvrtina by měla připadnout Američanům.

Nejprve první dáma navštívila provincii Bámján, kde zhlédla zbytky dvou gigantických soch Buddhy, které v roce 2001 takřka zničili ozbrojenci z hnutí Taliban. Laura Bushová pak zavítala mezi novozélandské vojáky, ze zdejšího mezinárodního rekonstrukčnímu týmu.

Manželka amerického prezidenta měla na programu také setkání s americkými vojáky a s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím. Z Afghánistánu zamíří Bushová do Slovinska na summit EU-USA, kam prezident George Bush přicestuje v pondělí večer.