USA připravují rebely na ofenzivu v Rakká, Iráčané chtějí osvobodit Fallúdžu

Na Blízkém východě se plánuje hned několik velkých ofenziv s cílem osvobodit klíčová města ovládaná radikály z Islámského státu (IS). V sobotu dorazil tajně do Sýrie vysoce postavený americký generál Joseph Votel, aby s rebely probral útok na Rakká. Iráčané zase oznámili přípravy na osvobození města Fallúdža. Obyvatele vyzvali k opuštění této bašty IS.

Podle armádních zdrojů začaly boje v neděli večer. Osvobozovací operaci velí generál Abdal Vaháb Saadí, který řekl, že nedokáže odhadnout délku bojů, protože na místě jsou civilisté a IS mnoho oblastí podminoval. V první fázi prý bude třeba obklíčit pozice IS a bombardovat je.

Podle zástupců policejních pluků se pozemní boje nyní soustřeďují na okolí města Karma, které leží asi 16 kilometrů severovýchodně od Fallúdže a kudy vede hlavní zásobovací trasa IS. Mahmúd Marzí, který velí polovojenským jednotkám, sdělil agentuře AP, že jeho lidé obsadili tři zemědělské oblasti u Karmy a že letectvo znásobilo útoky na pozice IS.

Na ofenzivě se podle premiéra Hajdara Abádího podílí armáda, policie, protiteroristické jednotky, místní kmenoví bojovníci i zástupci šíitských milic. „Naším cílem je osvobodit civilisty od represí a terorismu, které má na svědomí DAEŠ,“ dodal Abádí.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó odhaduje počet islamistů uvnitř Fallúdži na maximálně dva tisíce. „Vzhledem k tomu, že byli ve městě tak dlouhou dobu, tak se mluví o tom, že se zde stihli opevnit a že zaminovali většinu přístupových cest. Na to doplatila skupina dvaceti rodin, které se pokusily v posledních 48 hodinách obklíčené město, kde docházejí zásoby, opustit. Za frontovou linii se jich dostala jen polovina,“ doplnil Szántó.

Votel: Model výcviku lokálních sil funguje

Velitel amerického Centrálního velení pro Blízký východ (CENTCOM) Jospeh Votel se mezitím během jedenáctihodinového pobytu na severu Sýrie setkal s americkými vojenskými poradci a vůdci Demokratických sil Sýrie (SDF) – koalice vedené syrskými kurdskými milicemi, která válčí s IS.  

Americký generál Joseph Votel
Zdroj: ČTK/AP/Robert Burns

Votel později prohlásil, že výcvik lokálních sil k boji proti IS byl správným přístupem. „Odcestoval jsem s posílenou důvěrou v jejich schopnosti a v naši schopnost je podporovat. Myslím, že ten model funguje a funguje dobře,“ řekl generál.

SDF čítají nyní kolem 25 tisíc kurdských bojovníků a zhruba 5 tisíc Arabů. Americké speciální síly mají za úkol jim pomoci, aby se zkoordinovali a připravili ofenzivu s cílem dobýt Rakká a vytlačit z ní islamisty, která je spolu s ovládnutím iráckého Mosulu hlavním cílem mezinárodní koalice proti IS.

Rebelové chtějí lepší zbraně

Arabští velitelé ale požadují větší pomoc. Podle zástupce velitele SDF Karhamana Hasana jde hlavně o obrněné vozy, raketomety a granátomety. V současnosti se SDF musejí spoléhat na pašování zbraní, tak se ale prý nedá budovat armáda.

Mapa syrského konfliktu
Zdroj: BBC / Institute for the Study of War

Islamisté ovládají rozsáhlá území i v sousedním Iráku, pod kontrolou mají zhruba třetinu země, ale v poslední době o dobyté oblasti – včetně strategického Ramádí – spíš přicházejí. Irácká armáda nyní oznámila, že se připravuje na ofenzivu proti obléhanému městu Fallúdža a vyzvala tamní obyvatelstvo, aby tuto baštu radikálů IS opustilo. Ti, kteří nebudou moci odejít, mají vyvěsit bílou vlajku.

Člen rady provincie Anbár, kde Fallúdža leží, Fálih Isáví uvedl, že pro civilisty budou otevřené tři koridory, do táborů na západě, jihozápadě a jihovýchodě města. Podle některých zpráv již obyvatelé začali prchat. Podle Isávího ve Fallúdži zůstává více než 75 tisíc civilistů. Podle odhadů americké armády je jich až 90 tisíc.

Fallúdža byla prvním iráckým městem, které IS dobyl v lednu 2014, půl roku před svou mohutnou a úspěšnou ofenzivou na Blízkém východě.

Zpravodaj ČT: Boje o Fallúdžu mohou být velmi tvrdé. Jako ty o Ramádí (zdroj: ČT24)

Město leží na řece Eufratu 50 kilometrů západně od Bagdádu. Před válkou v něm žilo kolem 300 tisíc obyvatel. Nyní je obklíčeno iráckými vládními silami a bojovníky koalice šíitských polovojenských skupin Hašíd Šábí. Těžce poškozena byla Fallúdža už při dvou ofenzivách amerických sil proti povstalcům z hnutí Al-Káida v roce 2004.