Ministr dohlížející na převzetí BSkyB měl blízko k Murdochovi

Londýn - Britský ministr kultury, médií a sportu Jeremy Hunt měl blízko k Jamesovi Murdochovi a jeho otci Rupertovi. Měl být přitom nestranným vládním arbitrem pro převzetí televize BSkyB. Rupert Murdoch měl v BSkyB podíl 39 procent a loni chtěl převzít zbytek. O tomto obchodu v hodnotě 12 miliard liber měl přitom rozhodovat právě Hunt.

Ministr si přitom psal s Murdochem mladším soukromé esemesky. „Skvělé, gratulace k Bruselu, zbývá už jen Ofcom!“ napsal například Hunt Jamesovi poté, co Evropská komise převzetí povolila. Ofcom je britský regulační úřad. Během vyšetřování kauzy s odposlechy navíc vyšlo najevo, že Huntův spolupracovník předal Murdochově společnosti citlivé informace.

Celá věc je velmi choulostivá i pro britského premiéra Davida Camerona, protože rozhodováním o převzetí společnosti pověřil právě Hunta, i když byl zjevně podjatý. Cameron přitom ministra několikrát ve funkci podpořil. Hunt měl ale během loňské kampaně, kdy chtěl Murdoch převzít společnost BSkyB, nadržovat právě jeho impériu. Huntův poradce Adam Smith musel kvůli nadstandardním vztahům a kvůli poskytování informací Murdochovi před měsícem rezignovat.  

Opoziční labouristé již několik týdnů požadují i Huntovu rezignaci. Loni na jaře Hunt oznámil, že vláda Murdochovo převzetí BSkyB povolí. Nakonec ale celá transakce zkrachovala poté, co naplno propukla aféra kolem odposlechů.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)