V Nigérii osvobodili desítky rukojmích včetně druhé unesené školačky

Nigerijské bezpečnostní složky osvobodily spolu s druhou dívkou ze skupiny studentek unesených radikální skupinou Boko Haram dalších 96 rukojmí. Informovala o tom tamní armáda. Při čtvrteční operaci zabily 35 členů teroristické skupiny.

První nalezená devatenáctiletá dívka Amina Ali Nkeková už má čtyřměsíční dítě. Jeho otcem je podle nigerijských zdrojů jeden z únosců, kterého dívka označila za manžela. Na místě vojáci zadrželi také muže podezřelého z terorismu.

Podle dívky šest školaček zemřelo, ostatní prý stále žijí v rezervaci Sambisa. Vláda se proto rozhodla pro další operaci, která má zbylé oběti únosu zachránit. Hned ve čtvrtek vojáci zabili v lese Sambisa 35 členů teroristické skupiny.

Našli také druhou studentku. Před návratem k příbuzným prý ale musí strávit nějaký čas v nemocnici. „Jmenuje se Serah Luková, je číslo 157 na seznamu unesených školaček. Zřejmě jde o dceru pastora Luky,“ oznámil kolonel Sali Usman.

Amina se už ve čtvrtek setkala s nigerijskou hlavou státu. „Pokračování vzdělání Aminy bude určitě jednou z priorit federální vlády. Musí být schopná se vrátit do školy,“ konstatoval prezident Muhammadu Buhari.

Podle některých expertů nalezení prvních školaček není ani tak zásluhou armády, ale znakem dobré vůle islamistů, kteří je propustili ve snaze vyjednávat s úřady. Armáda podle agentury AFP zaznamenala v poslední době v bojích proti Boko Haram značné úspěchy.

Radikálové z Boko Haram 14. dubna 2014 unesli ze školy v Chiboku 276 dívek. Ozbrojenci přijeli do Chiboku pozdě v noci, vpadli na koleje tamní střední školy a naložili studentky na náklaďáky. Několika desítkám z nich se podařilo do několika hodin uprchnout, zbylých 219 bylo pohřešováno.

Po únosu v roce 2014 zahájili příbuzní studentek i celebrity z celého světa včetně manželky amerického prezidenta Michelle Obamové rozsáhlou kampaň za osvobození školaček. Na Twitteru tehdy vznikl hashtag #BringBackOurGirls.

Nigerijská vláda ale nedosáhla jejich propuštění. Proti její údajné nečinnosti Nigerijci opakovaně protestovali.

Jen za poslední dva roky unesli podle organizace Amnesty International teroristé z Boko Haram okolo dvou tisíc dívek a chlapců. Z některých zajatkyň se staly sebevražedné atentátnice.

Rada bezpečnosti OSN nedávno projevila znepokojení nad sbližováním mezi Boko Haram a radikálním hnutím Islámský stát (IS). K této organizaci, která působí hlavně na Blízkém východě, se Boko Haram přihlásila loni. Rada bezpečnosti v prohlášení upozorňuje, že toto spojení ohrožuje mír a stabilitu západní a střední Afriky.

Nigerijská armáda v pátek uvedla, že ve čtvrtek večer ve vesnici u města Bosso na jihovýchodě sousedního Nigeru radikálové Boko Haram zabili nejméně šest civilistů a dalších sedm zranili.