Polsko chce odstranit vše ruské. Kromě pomníků i názvy ulic či mostů

Události: Polsko se chce zbavit všeho ruského (zdroj: ČT24)

Polský Ústav národní paměti doporučil v zemi odstranit sochy a památníky Rudé armády. Sovětští vojáci pomohli zemi od nacistů, Poláci ale zároveň připomínají události v Katyni nebo Varšavské povstání. Na základě nového dekomunizačního zákona by se v Polsku měly měnit i ruské názvy ulic či mostů. Moskva postup Varšavy kritizuje.

Loni Poláci demontovali pomník sovětského generála Ivana Čerňachovského. Podobně chtějí naložit i s pěti sty dalších pomníků připomínajících válečné působení Rudé armády.

„Měly by zmizet z veřejných míst, ale zároveň zůstat v nějaké formě zachované pro příští pokolení. Proto pro ně Ústav národní paměti navrhuje vybudovat muzeum, skanzen, které dalším generacím ukáží, k čemu ve skutečnosti sloužily,“ říká Andrzej Zawistowsk z polského Ústavu národní paměti.

Sovětských hřbitovů a pomníků je v Polsku nebývalý počet. Během 2. světové války tam na nejrůznějších místech zahynulo kolem půl miliónu vojáků Rudé armády.

Odstranění pomníku sovětského generála Ivana Čerňachovského
Zdroj: ČT24

Poláci připomínají i černou historii

Lavrov_polsko
Zdroj: ČT24

Poláci ale připomínají, že Stalin a jeho vojáci páchali na jejich území také krvavé zločiny. V roce 1940 povraždili přes 20 tisíc důstojníků nedaleko Katyně. O čtyři roky později nechali vykrvácet Varšavské povstání a otevřeli dveře nové komunistické totalitě. Pomníky Rudé armády jsou proto v Polsku často terčem útoků.

Ruská ambasáda plány přesunout je do muzea ostře kritizuje. „Polsko je v čele závodů evropských útoků na pomníky, které připomínají sovětské občany,  kteří zahynuli v boji proti nacismu,“ uvedl nedávno ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Polsko chce odstranit vše ruské - pomník
Zdroj: ČT24

Dekomunizační zákon má měnit názvy ulic i mostů

Pravicová vláda ve Varšavě je ale v účtování s minulostí nekompromisní. V parlamentu prosadila i nový dekomunizační zákon. Podle něj mají z polských měst zmizet názvy ulic, náměstí i mostů, jakkoli spojených s komunistickým režimem. Třeba jen vzdáleně.

„Přece nemůžeme propagovat komunistické hodnoty, stejně jako nemáme ulice pojmenované po fašistech,“ uvedl senátor Wieslaw Dobkowski ze strany Právo a spravedlnost (PiS).

Na splnění nového zákona mají radnice polských měst rok. Nebude to jednoduché. Jen v hlavním městě by mohl seznam při přísném výkladu čítat až 30 tisíc položek.

Polsko chce odstranit vše ruské - ulice
Zdroj: ČT24
Vydáno pod