Toxické útoky na afghánské školačky – otrava nebo hysterie?

Kábul - Další případ toxického útoku na afghánské studentky se odehrál v severoafghánské provincii Tachár. Je to už třetí případ za poslední dva měsíce. Policie z nich viní Taliban, který tak prý bojuje proti vzdělávání žen. Ve dvou školách dívky přiotrávila látka rozprášená do vzduchu, v prvním případě útočníci kontaminovali vodu. Experti ale tvrdí, že o žádnou otravu nejde a že jde jen o hromadnou hysterii.

V nemocnici na severu Afghánistánu bylo dnes údajně hospitalizováno na 160 dívek otrávených ve školní třídě jedovatým sprejem. K incidentu došlo v dívčí škole provinčního střediska Talukán. Dívky si stěžovaly na bolesti hlavy a nevolnost. Lékaři jim odebrali vzorky krve, které odeslali k analýze do Kábulu. K podobnému incidentu přitom došlo v provincii Tachár už minulou středu, když hospitalizovali kvůli otravě 120 dívek a tři učitele. Desítky dívek přitom dál zůstávají v nemocnici. 

Policejní mluvčí v Talukánu z útoku obvinil ozbrojence z Talibanu, kteří touto cestou odrazují mládež od školní docházky. Představitelé Talibanu ale odpovědnost odmítají a tvrdí, že incidenty zinscenovali vojáci USA a NATO. 

Podle agentury AFP afghánská vláda ani síly NATO rozmístěné v zemi ale neobjevily důkazy otravy. Namísto toho mezinárodní expert tvrdí, že tyto případy nesou „všechny typické známky“ hromadné hysterie. 

„Dosud nebyly při vládních testech zjištěny žádné stopy nějakého jedu nebo plynu,“ řekl mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sajíd Háfiz. Mluvčí sil ISAF dodal, že na žádost Kábulu byly odebrány vzorky poté, co před časem ohlásilo hromadnou otravu asi 200 dívek ve východoafghánské provincii Chóst. „Laboratorní testy řady vzorků vzduchu, vody i odebraných tělních tekutin byly negativní na jakékoli organické složky, jako jsou jedy nebo jiný toxický materiál,“ řekl mluvčí Jimmie Cummings.