Naprostá většina unesených školaček je naživu, tvrdí první osvobozená dívka

V nigerijském lese poblíž hranic s Kamerunem našly dobrovolné hlídky po dvou letech první ze studentek, které unesli radikálové z Boko Haram v Chiboku. Amina Ali Nkeková u sebe měla čtyřměsíční miminko, uvádí BBC. Stále se pohřešuje 218 dívek. Podle osvobozené školačky jich šest zemřelo, ostatní stále žijí v rezervaci Sambisa.

Radikálové z nigerijských milic Boko Haram unesli 276 dívek 14. dubna 2014. Ozbrojenci přijeli do Chiboku pozdě v noci, vpadli na koleje tamní střední školy a naložili studentky na náklaďáky.

Několika desítkám z nich se podařilo utéct, dalších 218 je ale stále nezvěstných. Naposledy extremisté o zajatých dívkách dali vědět na videu z konce loňského roku

Stopy vedou do rezervace Sambisa ve státě Borno na severovýchodě Nigérie. Tam se podařilo najít i devatenáctiletou studentku Aminu. Podle nigerijské armády je jejím manželem bojovník Boko Haram Mohammed Hayatu, který už byl zatčen.

Amina spolu s dítětem nejprve skončily v rukou lékařů, pak se dívka shledala s matkou. „Prosím, buď v klidu. Nikdy jsem si nemyslela, že tě ještě někdy uvidím, utři si slzy. Bůh umožnil, abychom se znovu viděly,“ řekla prý studentka matce.

Radost členek kampaně za záchranu unesených Nigerijek
Zdroj: Afolabi Sotunde/Reuters

Nigerijská armáda v Sambise v posledních dnech spustila řadu operací proti Boko Haram, s čímž jí pomáhají i dobrovolníci. Právě jeden z nich Aminu poznal.

Po únosu v roce 2014 zahájili příbuzní studentek i celebrity z celého světa včetně manželky amerického prezidenta Michelle Obamové rozsáhlou kampaň za osvobození školaček. Na Twitteru tehdy vznikl hashtag #BringBackOurGirls.

Nigerijská vláda ale nedosáhla jejich propuštění. Proti její údajné nečinnosti Nigerijci opakovaně protestovali. 

Jen za poslední dva roky unesli podle organizace Amnesty International teroristé z Boko Haram okolo dvou tisíc dívek a chlapců. Z některých zajatkyň se staly sebevražedné atentátnice.

Rada bezpečnosti OSN nedávno projevila znepokojení nad sbližováním mezi Boko Haram a radikálním hnutím Islámský stát (IS). K této organizaci, která působí hlavně na Blízkém východě, se Boko Haram přihlásila loni. Rada bezpečnosti v prohlášení upozorňuje, že toto spojení ohrožuje mír a stabilitu západní a střední Afriky.

Vydáno pod