Sesuvy půdy po povodních pohřbily na Srí Lance stovky lidí, obává se Červený kříž

46 potvrzených obětí si doposud vyžádaly záplavy, které o víkendu postihly Srí Lanku. Následné sesuvy půdy během noci pohřbily tři vesnice, Červený kříž se obává, že zavaleny mohly být stovky lidí. Mluvčí srílanského úřadu pro zvládání katastrof to ale popřel.

Oblast, kde k sesuvům došlo, se nachází asi 100 kilometrů severovýchodně od metropole Kolomba. Záchranáři zatím z bahna vytáhli 16 mrtvých těl a pátrají po možných přeživších. Do záchranné mise bylo nasazeno přes 300 vojáků.

Generální ředitel srílanské pobočky Červeného kříže Neville Nanájakkara, který se zúčastnil krizového zasedání, časně ráno prohlásil, že počet mrtvých bude pravděpodobně podstatně vyšší než tvrdí oficiální údaje.

„Na tomto zasedání bylo oznámeno, že existují obavy, že pod sesuvy zahynulo 300 až 400 osob,“ uvedl Nanájakkara. Srílanské úřady poté informovaly, že v oblasti se podařilo zachránit kolem 150 lidí. Přinejmenším o stejném počtu obyvatel tak nejsou žádné zprávy, napsala agentura Reuters.

Po více než 200 rodinách, které skončily pod sesuvy půdy, se dál pátrá i podle agentury AP. Mluvčí srílanského úřadu pro zvládání katastrof tyto zprávy popřel s tím, že většina pohřešovaných byla nalezena a že počet obětí by neměl výrazně stoupnout.

Povodně na Srí Lance
Zdroj: Reuters/Dinuka Liyanawatte

Déšť má slábnout

Kromě sesuvů půdy zabíjel na Srí Lance také elektrický proud. Povodně přinutily více než 200 tisíc lidí vyhledat útočiště v evakuačních střediscích. Nejhůře zasažena je centrální část země, kde záchranáři s pomocí vrtulníků a člunů dopravili do bezpečí stovky lidí odříznutých vodou od okolního světa.

Zaplaveny jsou i ulice metropole Kolomba, kde armáda vytvořila zábranu z pytlů s pískem, aby voda nepronikla do budovy parlamentu. Meteorologové předpovídají déšť i na další hodiny, měl by ale slábnout.