Aktivisté varují: Agrese kvůli víře se množí i v evropských ubytovnách

Rozmach agrese v německých ubytovnách pro migranty (zdroj: ČT24)

Celkem devíti lidem hrozí obvinění z pokusu o zabití po hromadné bitce v německém uprchlickém táboře. Během víkendu se střetlo několik desítek Afghánců a iráckých Kurdů. Vážně zraněný čtrnáctiletý chlapec už je mimo ohrožení života. Podobně surové šarvátky přitom nejsou výjimečné ani v jiných táborech. Po původu vyhrocených emocí mezi uprchlíky pátral zpravodaj Václav Černohorský.

K potyčkám mezi migranty došlo v ubytovacím zařízení v dolnosaském Verdenu v pátek a v sobotu. Spor se rozhořel kvůli údajně ukradenému reproduktoru. Třicítka policistů musela rozhánět na padesát běženců, kteří se do sebe pustili tyčemi a hasicími přístroji. Zranilo se celkem 14 lidí včetně čtrnáctiletého chlapce, jehož původně vážný stav se už nyní zlepšil.

Podle správců azylových domů prý konflikty vznikají hlavně kvůli nedostatku soukromí nebo jednoduše z frustrace z nicnedělání. Přibývá ale také případů obtěžování žen nebo útoků na sexuální i náboženské menšiny. „Vzbudili mě uprostřed noci a začali přehrávat verše z Koránu. Řekl jsem, že chci spát, a oni opáčili, že jsem špinavý bezvěrec a mám odejít nebo mě zmlátí,“ popisuje křesťanský uprchlík Kambíz původem z Iráku.

Německá ubytovna pro migranty
Zdroj: Reuters

Organizace Open Doors vyzpovídala 231 běženců s podobnými zkušenostmi. Podle kritiků je to příliš malý vzorek. Autoři průzkumu to odmítají a tvrdí, že počet nenahlášených případů je mnohonásobně vyšší. „Chceme, aby to bylo označeno za náboženskou perzekuci, a ne za nějaké hádky u večeře,“ dodal šéf organizace Markus Rode.

Jedním z cílů jeho sdružení je prosadit více nemuslimských tlumočníků a hlídačů v terénu. Navrhuje taky zřídit ubytovny pouze pro křesťany. S takovým plánem zatím vláda nepočítá, mezináboženskými problémy v ubytovnách se ale prý bedlivě zabývá. Podle úřadů přitom nelze všechny muslimy stavět do role podezřelých a za všemi konflikty vidět vyznání. Kambíz a jemu podobní oběti si ale o podmínkách v zařízeních myslí své.