Vatikánský skandál sahá až do nejvyšších kruhů, církev to popírá

Vatikán – Vatikán popřel informace italského tisku, že mezi lidmi podezřelými z vynášení citlivých církevních dokumentů je také kardinál. Média uvedla, že dával pokyny papežovu komorníkovi. Mluvčí Vatikánu prohlásil, že spekulace o mocenském boji v pozadí případu jsou přehnané. Právník obviněného majordoma prohlásil, že jeho klient je připraven spolupracovat s vyšetřovateli, kteří se snaží zjistit, kdo všechno se na vynášení dokumentů podílel.

Italský tisk se dál zabývá skandálem kolem vynášení tajných církevních dokumentů z Vatikánu. Podle deníků Il Messaggero a Corriere della Sera je do aféry zapleten i kardinál, který měl úkolovat papežova majordoma Paola Gabrieleho. Římský deník La Repubblica dnes otiskl rozhovor s člověkem obeznámeným s pozadím aféry. Muž tvrdí, že ve skandálu figurují i vysoce postavení církevní hodnostáři. „Ve skandálu je zapleteno více osob. Chtějí, aby se špína uvnitř církve dostala na světlo,“ řekl. Podle něj celou záležitost řídí lidé, kteří jednají v zájmu papeže. Chtějí prý upozornit na korupci a nekalé praktiky. Kampaň by mohla cílit proti kardinálovi Tarcisiovi Bertonemu. 

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi vyvrátil, že by v souvislosti s únikem informací byl vyšetřován nějaký vysoký církevní hodnostář. Zprávy o tom, že za aférou stojí mocenský boj uvnitř církve, jsou podle něj přehnané.

Majordomus, kterého minulý týden zatkla policie a v jehož bytě se našly nejen čtyři krabice plné dokumentů, ale také kopírka, v noci na dnešek strávil pátou noc v cele. Podle médií se už setkal se svým právníkem a spolupracuje s vyšetřovateli. Obviněn je z krádeže a ohrožení papežovy bezpečnosti. Za to mu hrozí až 30 let vězení. 

Jenže teď se ukazuje, že byl v celé kauze nejspíš jen nevýznamným pěšákem a za celou kauzou stojí někdo vyšší. Podle médií by totiž muž, který byl dlouhá léta jedním z nebližších služebníků Benedikta XVI., nebyl schopen sám zorganizovat vynášení důvěrných materiálů. K dokumentům prý ani neměl přímý přístup.