Blair: Politici musí být s médii zadobře

Londýn - Bývalý britský premiér Tony Blair vypovídal před komisí, která vyšetřuje skandál kolem odposlechů v nedělníku News of the World. Vysvětloval především svou spojitost s mediálním magnátem Rupertem Murdochem. Blair řekl, že ve vztahu médií a politiků jde vždy o interakci. Připustil přitom, že když je tento vztah příliš blízký, může být nezdravý. Vystoupení expremiéra pak přerušil výtržník, který labouristického politika nazval válečným zločincem. Blairovo slyšení je jen začátek klíčového týdne v tažení justice za očištění britských médií. Do 31. května mají před komisí stanout hned čtyři ministři z řad labouristů i konzervativců.

Blair rovněž uvedl, že vedoucí britští představitelé jsou nuceni se ucházet o přízeň mocných tiskových magnátů, jakým je Murdoch, jinak jim hrozí divoké mediální útoky, které by jim znemožnily efektivně vládnout. Při vystoupení před vyšetřovací komisí sice označil britskou žurnalistiku za nejlepší na světě, dodal ovšem, že média využívaná jako nástroj politické moci mohou vytvářet mocenské vztahy, které jsou pak „nezdravé“.

„Když jste politickým činitelem a jsou tu mocné mediální skupiny a nejsou vám nakloněny, důsledkem je pak to, že jste jako politik zablokovaný a nemůžete sdělit, co chcete.“ Blair tedy připustil, že jako politik cítil ze strany médií intenzivní moc. Část odpovědnosti ovšem přiznal i politikům. „Naše odpovědnost je, že jsme se s touto věcí neutkali,“ řekl.

Vystoupení Tonyho Blaira (vlevo) před vyšetřovací komisí
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Dlouholetý premiér vzápětí přiznal, že se médiím nedokázal postavit. Údajně by to ohrozilo jeho vládu. Jenže podle kritiků zašel Blair mnohem dál. Čelí obvinění, že šel na ruku obchodním zájmům mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Jeho vlivný deník The Sun Blaira podpořil před volbami v roce 1997 i při invazi do Iráku. Blair ale nepopřel, že k sobě měli s Murdochem blízko. Několikrát si volali, Blair se stal kmotrem Murdochovy dcery a přítelem jeho pravé ruky - královny britského bulváru Rebeky Brooksové.

Blairovo vystoupení pak přerušil výtržník. „Tento člověk by měl být zatčen za válečné zločiny, tento člověk je válečný zločinec,“ vykřikoval. Soudní zřízenci muže odvedli. Soudce Leveson nařídil vyšetřit, jak je možné, že muž mohl slyšení narušit.

Blair po krátkém přerušení zdůvodňoval svůj blízký vztah s Murdochem tím, že se tak v roli premiéra vyhnul oslabení v důsledku „divokého hrubiánství“ médií a mohl realizovat svůj politický program. „Jednalo se o pracovní, mocenský vztah.“

Blair je další vysoký politik, který vypovídá před komisí soudce Briana Levesona. Vysvětluje, proč se stal kmotrem Murdochovy dcery nebo proč přijal jeho pozvání na návštěvu do Austrálie. Murdochův Sun, nejprodávanější britský list, Blaira podporoval v předchozích volbách. Expremiér ve svých memoárech píše, že Murdocha obdivoval.

Blair byl premiérem v letech 1997 až 2007. Vztah Blaira s Murdochem ovšem poprvé vyšel na veřejnost v roce 1995, kdy se Blair vydal do Austrálie, kam ho pozvali představitelé News Corporation. Výlet byl přitom součástí labouristické strategie, jak si naklonit noviny, aby nepsaly negativně o představitelích strany.

Memoáry Tonyho Blaira:

„Byl opravdu tvrdý. Pravicově smýšlející. Nesdílel jsem jeho názory na Evropu, sociální politiku nebo práva homosexuálů, ale dvě věci mi byly sympatické: byl to člověk zvenčí a měl odvahu.“

V dubnu si komise na kobereček pozvala i samotného Ruperta Murdocha a jeho syna Jamese. Vyšetřovatelé se ptali na vazby na nejvlivnější britské politiky. Murdoch se důvěrně znal i s expremiérem Brownem a nynějším šéfem vlády Cameronem.

Skandál s odposlechy se naplno provalil loni v létě. Vyšlo najevo, že bulvární nedělník News of the World nechal odposlouchávat telefony rodin obětí teroristických útoků v Londýně z roku 2005, příbuzných vojáků padlých v Afghánistánu a Iráku, královské rodiny, politiků a řady celebrit. Aféra vyvolala pobouření, které vedlo k uzavření listu.