Kubánský baseball je out. Kvůli úprku hráčů do USA

Poslední měsíce napovídaly tomu, že Kuba může mít k USA blíž nejen politicky, obchodně či diplomaticky, ale třeba i po sportovní stránce. Americký prezident Barack Obama při březnové návštěvě Kuby přivezl nejen tým z Tampy , ale také pravidla pro jednodušší spolupráci mezi oběma zeměmi. Oboustranně zamýšlená výhoda se ale záhy začíná vychylovat na jednu stranu. Nejlepší Kubánci houfně míří na kontinent vstříc nejlepší baseballové soutěži světa – ta ostrovní přitom čím dál víc strádá.

Režim Raúla Castra, americká vláda i nejvyšší baseballová liga měsíce vyjednávaly, jak Kubáncům umožnit hrát legálně v USA. Jen několik dnů před březnovou cestou Bílý dům oznámil, že pravidla zjednodušuje.

Jenže právě útěky hráčů do USA kubánské týmy poškodily, tvrdí komentátor a historik baseballu Ismael Alegret. Zdejší národní tým nevyhrál žádný větší turnaj už deset let. „Ztráceli jsme fanoušky, ale musíme počkat, až se to zlepší. Protože když se začnou hrát finálové zápasy, lidé na ně chodí a baví se o baseballu i na ulicích. I když už nemá takovou úroveň jako dřív,“ uvádí Alegret.

Cesta talentovaných sportovců do nejlepší soutěže světa přitom až doteď znamenala mnohem víc, než jen překonat vody Mexického zálivu – i když Kubánci mnohdy museli pašerákům platit, aby se vůbec do Ameriky dostali. Nyní se například nebudou moci vzdát kubánského občanství.

Úprk kubánských baseballistů za moře (zdroj: ČT24)

Jenže připravovaná dohoda má řadu překážek. Kubánci mířící do USA by podle ní byli pouze propůjčení Kubánskou baseballovou federací, která by inkasovala podíl z jejich zisků. To se nelíbí samotným sportovcům, navíc by to odporovalo i současné podobě embarga, které USA vůči Kubě stále nezrušily.

Potřebu zlepšit úroveň potvrzují nejen fanoušci, ale i výsledky. Národní tým Kuby si ze zápasu s Tampou Bay Rays odnesl porážku. Naposledy měl silnou sestavu v roce 2013, i tehdy ale vypadl před semifinále. Od té doby emigrovalo nejméně sedm nejlepších hráčů.

Vydáno pod