Pochod homosexuálů skončil v Moskvě opět zatýkáním

Moskva - Sedmý pokus uspořádat v Moskvě pochod homosexuálů aktivistům opět nevyšel. Úřady akci ani tentokrát nepovolily. V centru se přesto sešly desítky aktivistů, kteří proti zákazu protestovali. Policie pak přes čtyři desítky z nich pozatýkala. Podle agentury AP skončilo v cele také několik pravoslavných aktivistů, kteří počínání homosexuálů odmítají. Policie uvedla, že se poprali s demonstranty před budovou radnice. Strážci zákona si odvedli i předního představitele ruské komunity homosexuálů Nikolaje Alexejeva.

Organizátoři se letos snažili vyjít úřadům vstříc, byli ochotni akceptovat i jiné místo pochodu, než které žádali. Zároveň byli ochotni se zaručit, že v průběhu akce nedojde k žádným nepřístojnostem, jako je například veřejné obnažování. Úřady ale přesto povolení už po sedmé zamítly. Akce by podle nich měla provokativní charakter a způsobila by společnosti morální újmu. „Chceme se v klidu procházet po svém městě, aniž bychom se museli brodit tou teplou, zvrácenou břečkou,“ reagoval na průvod pravoslavný aktivista Igor Mirošničenko.

V Moskvě dnes protestoval i hlavní organizátor Gay Pride Nikolaj Alexejev: „Jako obvykle se moskevské úřady chovají nezákonně. Nenechají nás…“ Více slov už ale novinářům říct nestihl, zadržela ho polcie. Předloni přitom vyhrál u evropského soudu pro lidská práva spor, který s úřady vedl právě kvůli opakovanému zákazu průvodu homosexuálů. Soud tehdy řekl, že jde o jasnou diskriminaci, ruská strana mu musela vyplatit i 30 tisíc euro jako odškodné. Úřady ale svůj postoj nezměnily. Moskevská městská duma naopak projednává návrh zákona o zákazu propagace homosexuality, který už přijali v několika jiných ruských regionech. Alexejev se proto nechal slyšet, že se do Štrasburku zřejmě odvolá znovu.

Homosexualita není v Rusku od roku 1993 trestná, silné předsudky vůči příslušníkům sexuálních menšin ale v zemi přežívají. Dlouholetý moskevský starosta Jurij Lužkov o nich mluvil jako o „ďábelských“. Jeho nástupce Sergej Sobjanin řekl, že s takovými průvody nesouhlasí, protože by mohly urazit náboženské cítění mnoha Rusů. Petrohrad dokonce před časem postavil homosexualitu na roveň s pedofilií, když přijal zákon zakazující „propagandu homosexuality a pedofilie“ mezi mládeží.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)
Vydáno pod