V Afghánistánu zahynulo nejméně 20 lidí včetně čtyř vojáků NATO

Kábul - Při bojích v Afghánistánu zahynuly v sobotu nejméně dvě desítky lidí, včetně čtyř příslušníků jednotek NATO a osmi civilistů. Vojáci zahynuli na různých místech na jihu Afghánistánu po výbuchu bomb nastražených u silnice, čeští vojáci jsou v pořádku. Na východě Afghánistánu přišlo při leteckém útoku NATO o život osm civilistů - rodiče a jejich šest dětí.

Mezi mrtvými vojáky NATO je jeden Brit, kterého zabila exploze v provincii Hílmand na jihu země. Potvrdilo to britské ministerstvo obrany. O národnosti zbylých obětí zatím aliance neinformovala. Za tento měsíc přišlo v Afghánistánu o život 33 členů jednotek NATO. Podle agentury AP si letos konflikt na straně Severoatlantické aliance vyžádal už 165 obětí.

Představitelé východoafghánské provincie Paktíja tvrdí, že sobotní nálet NATO si vyžádal nejméně osm civilních obětí. V jedné z vesnic prý zahynula osmičlenná rodina včetně šesti dětí. NATO se zatím ke zprávě nechce vyjadřovat a incident vyšetřuje.

Afghánské ministerstvo obrany dnes také oznámilo, že v sobotu byla během operací ve čtyřech východních provinciích zabita šestice povstalců. Další tři zemřeli ve chvíli, kdy vybuchly bomby, které se snažili nastražit k silnicím v provincii Hílmand a Kandahár.