Rekordní půlrok: Také duben byl celosvětově nejteplejším měsícem od roku 1880

Průměrná teplota pevniny a oceánů dosáhla na naší planetě během dubna rekordních hodnot. Podle měření Goddardova institutu pro studium vesmíru, spadajícího pod americkou NASA, byl minulý měsíc o 1,11 °C teplejší než činil teplotní průměr v období let 1951 až 1980. Jedná se už o sedmý rekordní měsíc v řadě a klimatologové jsou si s odkazem na tento trend takřka jistí, že rok 2016 bude i jako celek nejteplejším v historii. Výzkum NASA bere v potaz teploty od roku 1880.

Vědci považují za pozoruhodný a zároveň velmi znepokojující fakt, že se tempo růstu teplot neustále zvyšuje. „Jde to (pro lidstvo) špatným směrem,“ varuje Andy Pitman, ředitel klimatického výzkumného centra při australské University of New South Wales.

Čísla NASA hovoří jasnou řečí. Letošní duben byl v globálu o 0,24 °C teplejší než jeho rekordní „předchůdce“ z roku 2010. To samé platilo v případě března, který byl dokonce teplejší o 0,36 setin stupně Celsia.

Podle zprávy Britského meteorologického úřadu Met Office stoupnul celosvětový teplotní průměr za rok 2015 o 0,18 °C ve srovnání s předloňským rokem a byl o 0,75 °C vyšší hodnotou než teplotní průměr obvyklý pro periodu mezi lety 1961 a 1990.

Zveřejněná data interpretují klimatologové ve vztahu k závěrům prosincového klimatického summitu v Paříži. Na této konferenci se 196 zemí dohodlo na tom, že chce udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. „Jedna a půl stupně je zbožné přání. I když by došlo k okamžitému zastavení veškerých emisí skleníkových plynů, nevíme, jestli bychom byli schopni cíle 1,5 °C dosáhnout,“ říká Pitman. 

Hitem sociálních sítí – co se týče nových příspěvků o klimatické změně – se v minulém týdnu stala zveřejněná animace od britského klimatologa Eda Hawkinse. Zejména od laické veřejnosti a od zástupců médií se dočkala velkého uznání za své působivé ztvárnění problematiky globálního oteplování. Vizualizace ukazuje srozumitelnou formou dynamiku nárůstu teplot na planetě Zemi od roku 1850. „Pokusil jsem se vytvořit něco, co by toto téma představilo odlišným způsobem,“ vysvětluje Hawkins.

Miliarda lidí bude ohrožena záplavami

Web britské BBC aktuálně cituje novou studii neziskové organizace Christian Aid, jež předpovídá dramatický nárůst počtu obyvatel v přímořských velkoměstech vystavených nebezpečí rozsáhlých záplav. Toto číslo se má do roku 2060 dostat až k jedné miliardě, což je dvojnásobek oproti stavu na začátku milénia, tvrdí studie.

Nejvíce jsou podle studie ohroženi lidé v indických megalopolích Kalkatě a Dillí, bangladéšské Dháce, čínském Kuang-čou či vietnamském Ho Či Minově Městě. Akutní nebezpečí hrozí do budoucna také americkému Miami, egyptské Alexandrii nebo nigerijskému Lagosu.

Světová banka odhaduje v tomto směru, že dojde-li do konce století k nárůstu teploty o 2 stupně Celsia, bude to mít za následek zvýšení hladiny oceánů o 79 cm oproti průměrným hodnotám z období 1980 až 1999.