Astronaut na ISS: Dragon voní stejně jako vnitřek nového auta

Oběžná dráha – Astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se dnes poprvé podívali do útrob nákladního modulu Dragon. Jako první do lodi nahlédl americký člen posádky Donald Pettit, který na Zemi vzkázal, že Dragon voní stejně jako vnitřek nového auta. Spojovací průchod se opět uzavře 30. května. Následující den se modul odpoutá a vydá na zpáteční cestu; přistát má v Tichém oceánu asi 400 kilometrů od pobřeží jižní Kalifornie.

Astronauti otevřeli spojovací dveře v 11:53 SELČ, ve chvíli kdy ISS přelétala ve výšce 400 kilometrů nad novozélandským Aucklandem, napsal na svých internetových stránkách americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Tímto okamžikem začala pro posádku několikadenní práce, během níž bude muset přenést celkem 521 kilogramů různého nákladu z modulu do ISS a pak zase opačným směrem 660 kilogramů vybavení a vědeckých přístrojů určených k návratu na Zemi.

Pettit a velitel ISS Oleg Kononěnko měli při vstupu do nákladního modulu nejprve ochranné masky a brýle, ale potvrdilo se, že vnitřek Dragonu o objemu asi deseti metrů krychlových je nezávadný. „Nejsou tu žádné stopy po smetí, které by se vznášelo v prostoru,“ uvedl Pettit. „Voní to tu jako zbrusu nové auto,“ dodal. Spojovací průchod se opět uzavře 30. května. Následující den se modul odpoutá a vydá na zpáteční cestu; přistát má v Tichém oceánu asi 400 kilometrů od pobřeží jižní Kalifornie.   

Dragon, který v úterý na oběžnou dráhu kolem Země v úterý vynesla raketa Falcon 9, patří soukromé společnosti SpaceX. NASA předpokládá, že po loňském odstavení raketoplánů by SpaceX a další čtyři soukromé firmy mohly k ISS dopravovat materiál a časem také astronauty. Americké astronauty nyní vynášejí na ISS ruské rakety za 60 milionů dolarů (1,18 miliardy korun) na osobu. Materiál na ISS kromě Ruska dopravují také Evropská unie a Japonsko.